Moda

Kultni fotograf Teri Ričardson zabranjen u vodećim modnim magazinima

Slučaj “Harvey Weinstein” otvorio je Pandorinu kutiju koja je na površinu vode “izbacila” skandal neviđenih razmjera u modeling svijetu, u čijem epicentru je jedan od najboljih modnih fotografa na svijetu!

Ukoliko ste jutros pretraživali vijesti po vodećim inostranim portalima onda ste sigurno vidjeli vijest kako je Teri Ričardsonu (52), jednom od najslavnijih modnih fotografa u istoriji, zabranjen rad u magazinima kao što su Vogue, GQ, Glamour ali i Vanity Fair i Wired.

Ova vijest pojavila se na internetu nakon što su novinari došli u posjed mejla koji je u ponedjeljak jedan od direktora Condé Nast International-a poslao svojim urednicima u kome se zvanično stavlja zabrana na dalji rad sa Ričardsonom. Zaposlenima je stigao mejl u kome im se nalaže da ukoliko imaju već ugovoren neki projekat sa Terijem, “bace ga u smeće” i zamijene drugim materijalom, kao i da ne koriste stare snimke koje je uradio poznati fotograf.

Ričardson, čije slike su uveličale neka od kultnih izdanja modne Biblije i drugih magazina, poznat je po specifičnom stilu koji je uvijek bio okarakterisan kao ekspicitan, na ivici pristojnosti, ali i po problematičnoj naravi i konstantnim problemima na snimanjima.

Tako se već nekoliko decenija “provlači” kroz medije priča kako Teri maltretira, iscrpljuje i “teroriše” modele, što je naravno fotograf stalno komentarisao kao laž i želju nekih da umanje njegov uspjeh, te iako nije zvanično otkriveno šta je iniciralo ovu odluku Conde Nasta, pretpostavlja se da je na površinu “isplivala” sva Terijeva “prljavština” koja se krila svih ovih godina.

Njujorški fotograf sarađivao je do sada sa imenima kao što su Sindi Kraford, Naomi Kembel, Kejt Mos, Lejdi Gaga, Majli Sajrus, za koju je režirao kontroverzni video Wrecking Ball (2013), u kome je pjevačica mahom 99% potpuno razgolićena.

Teri, naravno, i sada negira optužbe:

“Sve žene sa kojima sam sarađivao nisu ništa uradile protiv svoje volje i bile su prilično upoznate sa prirodom posla kao i konceptom oko snimanja u kome su učestvovale. Uostalom, sve one su potpisale dozvolu za slike kako bi one bile objavljene u magazinima”.

Optužbe na račun slavnog fotografa dešavaju se baš u vrijeme kada Holivud potresa jedan od najvećih skandala u istoriji u kom je “optuženik” čuveni producent Harvi Vajnštajner koga je optužilo više od 40 žena za seksualno uznemiravanje.

Međutim, iako je svojevremeno (2010) pokrenuta peticija da se svim modnim magazinima uputi zahtjev da prestanu da sarađuju sa Terijem i objavljuju njegove dosadašnje radove, to se nije desilo. Sve priče i spekulacije su potisnute, a Teri je nastavio da radi normalno, sa tek “tihim” ignorisanjem od strane velikih modnih magazina. Ali sada je situacija dosta drugačija.

Send this to a friend