Moda stigao nam je novi trend

Maska za sjaj vagine: Ginekolog o trendu koji je sludio žene

Nakon orošavanja, mirišljavih vaginaleta i parfema za vaginu, stigao nam je novi trend – maska koja obećava detoksikaciju, vlažnost i sjaj naše intimne regije. Ginekolog Mima Fazlagić za portal Nova.rs priča ima li ovaj novi trend smisla i može li biti opasan.

Čim se na tržištu nedavno pojavila nova maska za njegu vagine, rasprodata je u trenu i već su se stvorile liste čekanja. Maska „TwoLips“, koja dolazi iz Singapura, navodno nakon pet dana korišćenja, po 15 do 20 minuta, garantuje da umiruje, vrši detoksifikaciju vagine i pruža joj vlažnost i sjaj. Tvrde i da se uz pomoć infracrvenog aktivnog uglja pojačava limfna drenaža i da se koža pomlađuje. U opisu proizvoda stoji da je maska napravljena od organskih sastojaka bez sulfata, parabena ili petrohemije, da je ginekološki i dermatološki testirana. Među sastojcima su aloe vera, aktivni ugalj, kamilica, ilang ilang, različak… Za petodnevnu detoksikaciju, koja se preporučuje za najbolje rezultate, trebalo bi nam oko stotinu eura.

Ginekolog Mima Fazlagić za portal Nova.rs priča vrijedi li misliti o kupovini ove maske ili je treba izbjegavati.

“Vi imate dio vagine koji je dio kože našeg tijela, taj dio gdje rastu dlačice, i on ima osobine kože i ponaša se kao koža. Sve ovo liči na dobar marketinški trik jer isto tako biste masku ili kremu za lice mogli da stavite na kožu vagine”, priča dr Mima Fazlagić.

Ipak, doktorka upozorava da od ovakvog proizvoda može biti štete.

“Koža koja okružuje sluznicu je posebno osjetljiva i ima različit pH od ostatka naše kože. Zato stavljanje takvih stvari može da naruši barijeru i da žena tako dobije lakše infekcije. Po sastavu se naslućuje da nema odgovarajući pH. Da bi proizvod bio preporučljiv, treba da je ispoštovao sve medicinske preporuke za tu regiju.”

Doktorka kaže da vaginalni dio jedini dio naše kože na tijelu koji ima pH 4,2, a sve ostalo, od lica pa nadalje, ima pH vrijednost 5,5. Dakle, proizvodi koji ne ispoštuju taj pH, narušavaju normalni pH kože, što može da izazove probleme.

S druge strane, unutar vagine mogu da idu samo sredstva koja su definisana da mogu da idu u vaginu. Zato doktorka priča da treba paziti sa trendovima poput mirišljavih vaginaleta, parfema za vaginu, orošavanja, s kojima smo se već susretali.

Naime, ljekari iznova i iznova upozoravaju da intimno područje nije kao drugi dio tijela i da parfemi i ostala hemijska sredstva nikako nisu preporučljivi. Ako je zdravstveno sve kako treba, vagina ima svoj blag prirodni miris i tako treba i da bude, a ne da miriše na, recimo, lavandu ili ljubičice. Takođe, ona ima i moć samočišćenja i sve što nam treba su odžavanje prave pH vrijednosti i redovni pregledi kod ginekologa.

“Parfemi i sve te hemije su najstrože medicinski zabranjeni. U vaginu idu samo sredstva s napisom medical device. Čak i lubrikanti u samoposluzi imaju tu oznaku i to znači da su prošli kontrolu. Postoji i vaginalni probiotik, ali on je medicinski i služi da popravi pH vagine kad je to potrebno. A zdrav pH je najvažniji za zdravu vaginu i kožu oko nje”, kaže dr Fazlagić.

Što se tiče orošavanja, koje je bilo veliki trend kad se pojavilo, doktorka kaže da u medicini ne postoji taj termin.

“Šta to znači – prskanje vagine mineralnom vodom? Mi pred intervencije i operacije, recimo, vaginu ispiramo dezinfekcionim sredstvom, jodom, kad čistimo, ali sve što nije jasno definisano i nema preporuke ne treba koristiti”, kaže doktorka i za kraj dodaje da su pored svih problematičnih tretmana za vaginu posebno opasna ulja i da njih treba obići u širokom luku.

Send this to a friend