Moda

Modna istorija: 25 godina od smjele kreacije koja je uznemirila konzervativce

Od izlaska filma “Četiri vjenčanja i sahrana” prošlo je 25 godina. Ova, danas kultna romantična komedija, donijela glumcu Hjuu Grantu svjetsku slavu, a veliku pažnju dobila je i njegova tadašnja djevojka glumica i model Elizabet Harli. Naime, 1994. godine na premijeri filma u Londonu, lijepa Elizabet je crvenim tepihom prošetala sa svojim dragim i tom prilikom obukla smjelu kreaciju Đanija Versaćea.

Ni slutila nije da će na taj način ući u modnu istoriju.

“Bila sam nepripremljena za sve što se dogodilo te večeri”, priznala je u intervjuu za časopisHarper’s Baazar. “Hitno mi je bila potrebna haljina za premijeru, a u to vrijeme nisam znala ništa o modi. Sjećam se da sam otišla do kancelarije (PR tima Hjua Granta) gdje sam doslovce iskopala haljinu iz bijele plastične vrećice”.

Tada nije imala novca za skupe komade, a u vrećici nalazila se pozajmljena crna haljina slavnog italijanskog modnog maga. Bila je napravljena od svile i likre koju je na “na okupu” držalo nekoliko predimenzioniranih zlatnih zihernadli. Haljina je bila svojevrsna rekonstrukcija sarija koja je bila nadahnuta pankom.

Elizabet ju je probala i odlučila da je ponese te večeri. Kaže da se sama šminkala “boreći se sa Hjuom za parče ogledala”.

Versaćeova kreacija smatra se jednom od njegovih najpoznatijih, a ima i svoju stranicu na Vikipediji.

Bila je izložena i u Victoria i Albert muzeju 2002. godine, a Harrods je napravio i njenu repliku i prodavao je u svojim radnjama po cijeni od oko 10.000 funti. Prije sedam godina originalnu haljinu nosila je Lejdi Gaga prilikom upoznavanja sa Đanijevom sestrom, Donaletom Versaće na svečanoj večeri u Milanu.

Mnogi vjeruju da je haljina i pažnja koju je privukla jedan od glavnih razloga zbog kojeg je Elizabet postala globalno poznata. Zbog odvažnosti modela slavna Britanka našla se na meti kritičara koji su tvrdili da previše otkriva.

Za takve kritike, Elizabet je imala spreman odgovor: “Za razliku od drugih dizajnera, Versaće dizajnira odjeću koja slavi žensko tijelo, a ne eleminiše ga”.

Na 25. godišnjicu od premijere Versaćeove ziher-haljine, ovaj popularani brend odlučio je da napravi novu verziju asimetričnog kroja i s jednim rukavom za svoju predjesensku kolekciju.

Send this to a friend