Moda

Na ove stvari obratite pažnju kad kupujete štikle

Odlučile ste da se ponovite novim parom cipela ili sandala sa potpeticama na aktuelnim rasprodajama? Sjajno! Kako biste potpuno uživali u novoj obući morate obratiti pažnju na nekoliko stvari pri kupovini. U suprotnom će, po ko zna koji put, cipele završiti u kutiji, na dnu ormara, a vaše noge u žuljevima i ranama.

Koliko ste samo potpuno nove, nenošene obuće tokom godina poklonili ili jednostavno bacili? Ne zna im se broj. Žene su posebno sklone da ovaj mali fetiš kupuju impulsivno, a kako nije jeftin daju veliku količinu novca na nešto što im zapravo ne odgovara. Kako biste izbjegle situacije poput ove naš mali vodič vam priskače u pomoć.

Problem nije samo u visini

Ono što prvo odmjeravate jeste visina potpetice, i na taj način procjenjujete da li je suviše visoka ili baš taman. Ovo jeste važan faktor udobnosti ali ne i jedini. Postoje i cipele sa prilično niskom petom koje nisu nosive pošto se kaiševi i rubovi prosto usijecaju u kožu. Nekada su kaiševi prelabavi, noga loše fiksirana pa stopalo klizi i hod u tim cipelama nije lak. Obratite pažnju i na ove stvari.

Obavezno provjerite nagib

Od visine potpetice mnogo je važniji nagib. On mora biti što sličniji prirodnom padu stopala. Takođe, za udobnost je od presudnog značaja dio cipele na koji se oslanjaju jastučići ispod prstiju. Taj dio stopala nosi čitavu težinu tijela pri hodu. Shvatamo da su sandale sa vrlo tankim đonom naprijed i visokim potpeticama vrlo moderne, ali garantuju bol pri hodu. Radije birajte modele koji na prednjoj strani imaju nešto deblji đon.

Probajte ih uveče

Nakon čitavog dana hoda noga otiče, pa je poželjno potencijalne nove cipele isprobati kada je stopalo u svom „većem“ stanju. Ako to niste u mogućnosti predlažemo da uzmete nešto komotniji model.

Neka budu od kože

Cipele napravljene od prirodne kože lako se, vremenom, prilagođavaju i poprimaju oblik vašeg stopala, dok sa onim od tvrdih, vještačkih materijala to nije slučaj. Ako već birate takvu obuću testirajte kako se ponaša pri savijanju i pritiskanju. Forma bi morala biti mekša, a ako su izrazito krute slobodno ih vratite na policu s koje ste ih uzeli.

Ako ste ipak pogriješili

Ako ste već kupili pretijesne ili cipele koje žuljaju nabavite sprej za omekšavanje kože ili ih odnesite kod obućara na kalup (on rasteže i tako opušta tijesnu obuću). Ako je problem u udobnosti uposlite uloške od silikona za čitavu površinu stopala ili samo dio koji vam smeta (petu, jastučiće, kaiševe između prstiju).

Send this to a friend