Moda

Napravite masku od paradajza i riješite se akni i pora

Ukoliko niste zadovoljni svojom kožom i imate problema s aknama, porama, opekotinama od sunca ili kožom koja izgleda umorno, paradajz će vam biti od velike pomoći.

Bogat je likopenom, antioksidansom koji djeluje kao neutralna krema protiv sunca. Ovi antioksidansi takođe djeluju kao proizvod protiv starenja kože i bore se protiv oštećenja ćelija i crvenila. Preporučuje se unos najmanje jednog paradajza dnevno, koji će pomoći koži da zadrži vlagu.

Velike pore omogućavaju pljavštini da se zadrži na licu, zbog čega se povećava mogućnost infekcije. U tom slučaju uzmite jednu supenu kašiku svježeg soka od paradajza i dodajte dvije do četiri kapi svježeg limunovog soka. Za nanošenje ove smjese na lice iskoristite vatu i masirajte kružnim pokretima. Nakon 15 minuta se umijte hladnom vodom. Redovna primjena ove maske znatno će smanjiti pore.

Prirodna kisjelina u paradajzu pomaže u smanjenju i uklanjanju akni. Vitamini A i C nalaze se u mnogim ljekovima protiv bubuljica, a paradajz je bogat upravo ovim vitaminima. Za ozbiljne probleme s aknama izgnječite kompletan paradajz i nanesite ga kao masku na lice. Držite tako sat vremena, a potom isperite i nanesite sredstvo za hidrataciju kože. Radite to barem jednom dnevno i akne bi trebalo da se povuku.

U slučaju veoma masne kože, uzmite krastavac i njegov sok pomiješajte sa sokom jednog paradajza. Nanesite mješavinu na lice vatom i to činite svakodnevno.

Ljeti su opekotine od sunca veoma česte, a ukoliko vam se to desi, izgnječite pola paradajza i pomiješajte s dvije supene kašike jogurta. Tu mješavinu nanesite na lice, vrat, ruke i stopala, a potom isperite nakon 20 minuta. Paradajz će ohladiti kožu i neutralisati njenu površinu, dok će jogurt osigurati potrebne proteine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend