Moda

Opasna strana depilacije intimne zone

Žene koje briju ili depiliraju intimnu zonu izložene su većem riziku od dugoročnog bola u genitalijama, tvrde naučnici.

Takođe, nošenje uskih farmerki povećava rizik od vulvodinije, dugoročnog, neobjašnjivog bola u vulvi, tj. spoljašnjim djelovima genitalija.

Stručnjaci upozoravaju da glatka intimna zona, što je danas u trendu, ostavlja kožu izloženiju trenju, što može da dovede do nekih komplikacija. A nošenje uske odjeće žene ostavlja podložnijim infekcijama poput gljivica ili bakterijske vaginoze, što se povezuje sa bolnim stanjem vulvodinijom.

Naučnici sa Univerziteta u Bostonu analizirali su 434 žene starosti između 18 i 40 godina. Oko polovine njih pati od bola u genitalijama, a sve su odgovarale na pitanja o odjeći i navikama o “sređivanju” intimne zone.

Žene koje u potpunosti uklanjaju dlake “tamo dolje” izložene su 74 odsto većem riziku od vulvodinije, nego one koje samo skraćuju dlačice. Nošenje uskih farmerki ili pantalona četiri ili više dana nedjeljno udvostručuje rizik od ovog bolnog stanja, upozoravaju naučnici.

“Uklanjanje dlaka sa intimne zone, posebno među adolescentkinjama, sve je popularnije, a time dolazi do mikroabrazija na ovom osjetljivom dijelu kože, zbog čega su te mlade žene izloženije imuno-inflamatornim komplikacijama”, kaže istraživač dr Bernar Harlou.

Mikroabrazije su, inače, male “pukotine” na koži koje nastaju prilikom uklanjanja dlačica – brijanjem ili depiliranjem – ili trenjem.

“Nošenje uskih farmerki ili pantalona stvara uslove koji su idealni za infekcije genitalnog trakta, što sve ima veze sa bolom vulve”, objašnjava dr Harlou.

Vulvodinija je bol u ili oko vulve, koji najčešće nije izazvan nečim vidljivim ili očiglednim. Bol može da se javi kao peckanje ili bockanje, a obično se pojačava prilikom dodira ili sjedjenja. Uzrok nije sasvim poznat, ali stručnjaci vjeruju da se ovo stanje javlja uslijed oštećenja nerva prilikom operacije, porođaja ili uslijed uklještenja nerva.

Naučnici ističu i da česte gljivične infekcije mogu da budu uzrok ovog bolnog stanja.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Zdravka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zdravka
Gost
Zdravka

Nedavno sam cula da je izostanak depilacije intimne zone ravan nazadnim shbatanjima. Super, budite moderne i nezdrave

Send this to a friend