Moda omiljen među slavnim osobama

Preminuo modni dizajner Fred Segal

Fred Segal (87), modni dizajner omiljen među slavnim osobama, umro je u četvrtak od posljedica moždanog udara u bolnici u Santa Moniki u Kaliforniji, objavio je njegov agent.

Dizajner je svoju prvu modnu radnju otvorio davne 1961. u zapadnom Holivudu, gdje je prvenstveno prodavao farmerke i komplete od flanela i somota.

Među njegovim ranim obožavateljima bili su Bitlsi, Dajana Ros, Elvis Prisli i Fara Foset.

„Šezdesetih godina prošlog vijeka nije bilo paparaca, tabloida ni interneta kao danas. Bitlsi su ušli u moju radnju i privukli toliku pažnju da je napolju nastao haos u saobraćaju“, rekao je svojevremeno u intervjuu Segal.

Na vrhuncu slave glumice Fare Foset sredinom sedamdesetih, zvijezdu „Čarlijevih anđela“ fotografisali su na skejtbordu, odjevenu upravo u Segalove farmerke i crvenu košulju.

Segalov dizajn privukao je i mlađe obožavatelje mode – stvarne i izmišljene.

U komediji „Clueless“ iz 1995. godine, glumica Ališa Silverstuon, koja je igrala mladu Šer Horovic, u jednoj sceni bijesni jer ne može da pronađe jednu od svojih omiljenih majica.

„Lusi, dobro, gdje je moja bijela bluza od Freda Segala!“, viče očajna Šer.

I junakinja nekoliko filmova snimljenih pod nazivom „Plavuša sa Harvarda“, El Vuds, koju je glumila Ris Viterspun, spominje ga u jednoj sceni filma.

U septembru 2018. godine, na izlasku iz Segalove prodavnice u Santa Moniki snimljeni su Anđelina Džoli i njena djeca Paks i Zahara. Anđelinini pomagači u rukama su nosili dvije pune vreće sa odjećom slavnog dizajnera.

Fred Segal je „bio inovator, osoba s naprednim idejama koja je kršila modna pravila, bio je mentor brojnim zvijezdama, veliki ljubitelj života i humanitarac“, stoji u izjavi njegove porodice, objavljenoj u Hollywood Reporteru.

Send this to a friend