Moda

Pripremite kožu za prve dane proljeća

Izašli smo iz zime koja je bila neprijatna i koja uvijek djeluje agresivno na svaku kožu, posebno na one osjetljive. Sada, kad još nije previše toplo, koža se obnavlja, nadoknađuje sve one sastojke koje je tokom zime potrošila i treba joj omogućiti da što brže povrati sve potrošene sastojke.

Ovo je idealno vrijeme za dubinsko i temeljno čišćenje pora od sebuma, izumrlih ćelija i ostalih štetnih sastojaka zaostalih od zimskog perioda. Koža je kompleksan organ koji se stalno mijenja i obnavlja. Sastoji se do mnoštva ćelija, od kojih svaka ima posebnu strukturu, svoj zadatak i koje, kada su zdrave rade kao jedan odlično uigrani tim.

Međutim, kada nijesu dovoljno ishranjene, ćelije ne izvršavaju normalno svoje funkcije i imaju potrebu za sastojcima koji su joj neophodni za nesmetano obavljanje funkcija. To su vitamini, minerali, oligoelementi i peptidi koji pomažu ćelijama da se regenerišu i tako pomognu da naš najveći organ bude zdrav i izgleda svježe.

Osim kozmetičkih tretmana, veoma je bitna svakodnevna kućna njega adekvatnim kozmetičkim preparatima koji će zadovoljiti potrebe kože i poboljšati njen izgled. Sastojci u kremama, serumima i maskama, moraju da odgovaraju biološkom sastavu ćelija da bi mogle da pomognu regeneraciji tkiva.

Osim toga, da bi svi ovi aktivni sastojci stigli do ćelija, moraju da prođu kroz kožu. Da bi se to postiglo, treba pripremiti kožu i tek onda koristiti preparate čije aktivne komponente mogu da prođu kroz kožu i stignu do ćelija.

ZNAČAJ LIMFNE DRENAŽE ZA ČIŠĆENJE

Nakon temeljnog čišćenja neophodna je stručna i kvalitetna limfna drenaža, koju treba raditi povremeno.

Limfna drenaža je važna i preporučuj e se za lice i tijelo. To je terapijska procedura koja se izvodi pritiskom na određene tačke, iz kojih se drenažnim pokretima potiskuje nakupljena tečnost pomiješana sa toksinima, te se tako oslobađa koža i međućelijski prostori, koji se ovom procedurom pripremaju za lakšu razmjenu materija.

Procedura koja je takođe važan segment oslobađanja kože od toksina i pripreme za lakše obavljanje svojih funkcija je masaža, koja je veoma važna i ne treba je zanemariti. Masažom se poboljšava razmjena materija, izlučivanje toksina i slobodnih radikala koji se zadržavaju u koži i potkožnom tkivu, zatim, ubrzava se metabolizam, poboljšava cirkulacija, eliminišu se toksini, smanjuje se mišićna napetost koja je prisutna tokom hladnih zimskih dana, negativna energija se jednostavno gubi, stres nestaje i dolazi do opuštanja i harmonizacije i lica i tij ela zbog priliva pozitivne energije.

ZAŠTO JE VAŽNA ZDRAVA ISHRANA ZA IZGLED KOŽE

Uz kozmetičku njegu, važnu ulogu čini i ishrana koja treba da bude bogata mineralnim kompleksima, naročito oligoelementima, koji podstiču enzimske aktivnosti i “hvataju” toksine, slobodne radikale, nezasićene i poluzasićene masne kisjeline. Smanjeno unošenje ili potpuni nedostatak u ishrani ovih elemenata i masnih kisjelina dovodi do ubrzano g starenja kože, nagle pojave bora, opuštanja tkiva, gojaznosti i pojave celulita na mjestima na kojima ga do tada nije bilo, otoka i deformiteta po cijelom tijelu..

MASKE ZA OPORAVAK KOŽE

Poslije dobre masaže, pročišćavanja pora i dubinskog čišćenja, neophodno je staviti neku masku za dubinsku hidrataciju sa produženim djelovanjem.

Za period koji je pred nama, najbolje je nadoknaditi koži sastojke koje je potrošila tokom hladnog zimskog perioda.

Da bi se lice oporavilo i pripremilo za tople dane, neophodna je specifična njega kolagenom, elastinom, hijaluronskom kiselinom, retinolom, kavijarom, selenom i antioksidansima, koji će pomoći u revitalizaciji, dubinskoj hidrataciji i vraćanju koži blistavog izgleda.

NEZAOBILAZNA HIJALURONSKA KISELINA

Hijaluronska kiselina sastavni je dio kože i prisutna je, osim u dermisu i svuda u koži, ali u manjim koncentracijama. S godinama se razgrađuje, odnosno troši, njena koncentracija u tkivima opada, koža počinje da gubi potporu, te je tako uz kolagen i elastin glavni “krivac” što koža postaje neelastična, opuštena i bez tonusa. Zbog toga je treba povremeno nadoknađivati, jer zbog stalnog trošenja, može doći i do vidljivih promjena, opuštanja tonusa, stvaranja bora i starenja, pa osoba kod koje su potrošeni ovi važni sastojci izgleda starije od svoje stvarne starosti.

KOZMETIČKI PROIZVODI PRILAGOĐENI PRVIM PROLJEĆNIM DANIMA

Baš kao što se i organizam prilagođava promjenama godišnjeg doba, tako su i hidrantni proizvodi nezamjenljivi u pripremi kože za tople dane. Sve veće kozmetičke kuće, za proljeće proizvode laganije fluide, kreme i gelove koji vlaže kožu, sadrže UV filtere i odgovaraju tipovima kože koja je sklona pojačanom gubljenju vlage. U posljednje vrijeme aktuelni su raspršivači za vlaženje koji imaju i umirujuće dejstvo na kožu.

ZNAČAJ TEMELJNOG SKIDANJA ŠMINKE

Suština pravilnog svakodnevnog čišćenja i njege je da se sačuva hidrolipidni film koji pokriva površinu kože, jer svaka koža ima specifičnu potrebu za određenom vrstom i količinom hidratacije u zavisnosti od tipa kože, godina života, klime, načina života i njege.

Njega i ishrana igraju važnu ulogu u izgledu i stanju kože, zato je neophodno, pogotovo u ovom periodu, potražiti stručni savjet od svog kozmetičara koji će vam dati preporuku o tretmanima i njezi koja je neophodna za vaš tip kože i o pravilnoj zaštiti od prvog prolećnog sunca, jer se upravo u ovom periodu pokreće melanin koji kasnije, tokom ljeta može da dovede do stvaranja pjega i fleka po koži.. Zato pažljivo pripremite kožu za tople dane, jer sunce “voli” njegovanu kožu.

Send this to a friend