Moda Zlatovez vjekova

Sinoć na Cetinju svečano završeno Ljeto u Prijestonici

Povodom obilježavanja 110 godina od obnove kraljevine Crne Gore, Prijestonica Cetinje i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje sinoć su na Dvorskom trgu upriličili modno-umjetnički događaj pod nazivom “Zlatovez vjekova”.

Ovim autorskim projektom istoričarke umjetnosti i modne dizajnerke dr Anastazije Miranović, zvanično je završena tradicionalna manifestacija „Ljeto u Prijestonici“ za 2020.godinu.

Nakon umjetničko-modnog projketa “Eros, krv i svetost”, Dimitrija Popovića i Anastazije Miranović, kao i premijere poznate crnogorske istoričarke umjetnosti i modne kreatorke, kolekcije “Bihorski ćilim” u Lipskoj pećini, “Zlatovez vjekova” predstavlja nastavak uspješne saradnje sa Turisitčkom organizacijom i Prijestonicom Cetinje.

Namjensku kolekciju „Zaltovez vjekova“ rađenu povodom obilježavanja 110 godina od obnove crnogorske kraljevine, činili su 20 modela u raznobojnom, pamučnom plišu sa bogatom dekoracijom ručnog veza. Vještina izrade crnogorskog zlatoveza, dominantno zastupljenog na crnogorskim nošnjama, zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro Crne Gore. Višemjesečni ručni rad na zlatovezu, po Anastazijinim nacrtima djelo je NVO „Niti od zlata“ iz Bijelog Polja.

Kreatorka, kao više puta do sada, željela je skrenuti pažnju na ovu tradicionalnu vještinu i pokazati da njegova upotreba može biti primjenjena i na savremenim odjevnim komadima. Modeli bojom i krojem prate savremene modne trendove kojima ekskluzivnost naglašava ukras u vezu, a osim zlatnog, kao najzastupljenijeg, prisutan je i u srebrnom i raznobojnom koncu.

Autorkine umjetničke, unikatne kolekcije predstavljaju multidisiplinarni i mulimedijalni umjetnički performans, uz učešće umjetnika različitih profila – muzičara instrumentalista, vokalnih solista, horova, glumaca, a ovoga puta sinergijska kopča je baletska umjetnost, u izvođenju AcroDui Ballet-a-baletskog dua, kojeg su činili Elena Petričenko i Segej Čumakov, profesori Baletske škole “Princeza Ksenija”.

Modni studio „Da Qui“ iz Tivta i „Acro DuoBallet“ su bili zaduženi za muziku i koreografiju, manekneke Modna agencija Fabrika i Da Qui.

“Turistička organizacija i Prijestonica Cetinje su od početka godine organizovali i podržali desetak manifestacija različitog karaktera, poput „Božićni bazar i koncert u podne“, „U ritmu klasike“(početak ljeta u Prijestonici), „Međunarodni festival animiranog filma“, „Prevenstvo Cetinja u tenisu“ itd.

Zbog pandemije izazvane virusom COVID 19, prinuđeni smo bili uskladiti program rada i manifestacija sa mjerama nadležnih institucija za sprječavanja širenja corona virusa. Uprkos otežavajućim okolonostima uspjeli smo održati kontinuitet održavanja tromjesečnog programa „Ljeto u Prijestonici“. U skromnijem repertoaru u odnosu na ambiciozne planove koje smo imali za godinu na izmaku, potrudlil smo se da učinimo ugodan boravak našim sugrađanima i svim posjetiocima u crnogorskoj Prijestonici.”, navode iz TO Cetinje.

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
ObjektivaSnjegDjukaPrimavera
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Snjeg
Gost
Snjeg

Bravo .Svaka cast .Revija odrzana na pravom mjestu u najljepsem gradu.

Objektiva
Gost
Objektiva

E ovogs neznavenog naroda. Nije ovo revija i grand šou, ovo je kulturno turistički modni performans.
Vidiš li da je nastupi AcroDui Ballet, koje svjetske metropole plaćaju desetinama hiljada eura za nastup.
Oni su ostali zaglavljeni zbog CORONE u Crnoj Gori, pa su njihovi nastupi značajno jeftiniji za naše tržište.
A šta reći za modele, Pariz, London, Rim čekaju. Strećno doktorice Miranović

Djuka
Gost
Djuka

Je li moglo da se vidi na Fashion Tv? Da nije korone ovakvi modeli bi bili hit u Parizu.

Primavera
Gost
Primavera

Fenomenala promocija turističko modnih potencijala Prijestolnice.
Već par godina Cetinje ima tu privilegiju, da doktorica Miranović upravo ovdje u srcu Crne Gore promoviše
svoje modele i lucidan spoj mode i kulturnog naslijeđa.
Ova dobro osmišljena i odrađena aktivnost značajno će poboljšati turističku podsezonu na Cetinju.
Svaka čast za organizatora i učesnike, mala ulaganja, a velika korist za građane Cetinja

Send this to a friend