Moda

Stilske lekcije koje treba da ukradete od Italijana

Britanci imaju čudne zube, Francuzi beretke i bagete, a Holanđani strast prema majicama kratkih rukava i zadignutim bijelim čarapama. Za svaku naciju vezuju se stereotipi, ali u slučaju jedne zemlje oni nisu u potpunosti loši. Neprikosnoveno dobro obučeni, Italijani su vjerovatno najviše stylish nacija (izvinite Španci). Za vas smo odabrali 12 stilskih lekcija koje možete usvojiti od naših prekomorskih susjeda.

1. Moguće je izgledati dobro u prsluku. Greška koju muškarci prave jeste što o tapaciranom prsluku misle kao o spoljašnjem sloju garderobe. Trik je, a to Italijani razumiju, da ga tretirate kao unutrašnji sloj, komad garderobe koji ide na košulju, a ispod sakoa. Izaberite neutralnu nijansu i mat materijale (nikada, nikada sjajne materijale) i uklopite s otkopčanom košuljom i komotnim blejzerom Brunello Cucinelli, zajedno sa uskim farmerkama kako biste postigli opušten look.

2. Nikada nemojte skidati naočare za sunce. Nikada. Ako Italijani nešto znaju, to je da sve bolje izgleda sa njima, čak iako pada kiša… Ili je mrak. Poslušajte ih i nikada ih ne skidajte, samo nađite oblik naočara koji odgovara vašem obliku lica. Ukoliko imate okruglu vilicu, oblik naočara neka bude četvrtast. Četvrtasta vilica? Okrugli ramovi. Niste sigurni u vezi sa dimenzijama lica? Izaberite aviator naočare za sunce. One odgovaraju svima.

3. Investiranje u kvalitetnu garderobu će uvijek platiti dividende. Nijedna druga država nema toliko dobro obučenih milijardera kao Italija. Pogledajte samo Patricija Bertellija iz Prade, Đorđa Armanija ili Diega Dela Valea iz Tod‘sa. Svi oni su vrlo bogati i izuzetno stylish.

4. Espreso i cigarete za doručak. Kako bi drugačije Italijani uspijevali da uđu u odijela konfekcijske veličine 46 i superuske farmerke. To je ujedno i razlog zašto tako dobro izgledaju na fotografijama na ulici. Njihova tajna leži u espresu i cigaretama ujutru.

5. Tekstura je ključ. Ukoliko postoji jedna stvar koju Italijani razumiju, a to je da su detalji bitni. Umjesto da nose košulju od puplina sa odijelom od mohera, Italijan od stila će se igrati sa teksturom i nositi meku košulju od žerseja sa blejzerom od kašmira i kaputa od kuvane vune. Kontrast u teksturi je najbitnija stvar uspješnog outifta.

6. Sprezzatura je jedina italijanska riječ koju treba da znate. Pored standardnih riječi kao što su ciaopronto (uglavnom jer zvuči kul) najbitnija reč italijanskog rečnika je sprezzatura. Prevodi se kao proučavana bezbrižnost i termin savršeno oslikava način na koji Italijani pristupaju oblačenju. Odjeća na vama treba da izgleda kao da ste je obukli, a da niste o njoj razmišljali (iako ste možda proveli sate ispred ogledala i odlučivali koja je najbolja dužina nogavica uz mokasine). Samo se sjetite – izgledati kao da se ne trudite previše jeste balansiranje. Ako izgledate kao paun, niste uspjeli u tome.

7. Muškarci nose boju. Ako posetite bilo koji veći grad u Italiji, primijetićete da muškarci nose boju jednako kao i žene. Ključ uspjeha je odabrati isprane, meke nijanse. Pink džemper sa svijetloplavim blejzerom i krem pantalonama, na primjer. Ili plavo odijelo, sa bijelom košuljom i indigo kaputom. Izaberite jednu smeliju nijansu i uklopite je sa tradicionalnijim bojama kako biste imali uspješan stajling.

8. Igrajte se sa kosom dok je još imate. U najvećem broju slučajeva sa gustim, tamnim uvojcima, Italijani znaju da je šteta seći kosu prije nego što za to dođe vrijeme. Prigrlite je dok je još imate – vjerovatnoća je da je nećete uvijek imati..

9. Struktura nije sve. Iako tradicija Savile Row strukturnih odela ima uticaj na oblačenje, italijanski look, mekši i sječen bliže tijelu, nikada nije bio relevantniji. Majstori italijanskog krojenja odijela, kao što su Giorgio Armani, Brunello Cucinelli, Kiton, Corneliani i Ermenegildo Zegna, prigrlili su mekši kroj, koji bi trebalo i vi da usvojite. Odlučite se za odijelo dekonstruisanih ramena, djelimično postavljen, ili nepostavljen i uskim nogavicama.

10. Slojevitost je vaš prijatelj. Kao što je tekstura bitna, tako je i stvaranje osjećaja dubine vještim slojevitim oblačenjem. Italijani razmišljaju o košuljama, koje se nalaze ispod džempera ili prsluka ili blejzera ili kaputa, a trebalo bi i vi.

11. Nemojte misliti o kupaćim gaćama kao o vešu. Ukoliko razmišljate o kupaćim gaćama kao o boksericama (dosadan i neophodan donji veš koji niko neće vidjeti) užasno ćete izgledati na plaži. Umjesto toga, uradite ono što Rimljani, ili Firentinci ili Napolitanci rade i mislite o kupaćim gaćama kao što mislite o odijelima. Ljudi na plaži će vam biti zahvalni.

12. Prigrlite moć savršene poze. Pogledajte slike muškaraca na ulicama Firence i Milana i primijetićete ne samo da su savršeno obučeni, nego su savladali i dobro poziranje. Okretanje noge dok stoje, ruka na koljenu – nacija spremna za krupan kadar kao nijedna druga.

Send this to a friend