Moda

Sve što treba da znate o retinoidima

Retinoidi predstavljaju odličan sastojak u borbi protiv sitnijih, ali i većih bora na licu.

Često se prepisuju za liječenje akni, ali kako zaista utiču na našu kožu i kakvi su to zaista sastojci koji se nalaze u većini proizvoda za njegu lica?

Šta su retinoidi?

Jednostavno rečeno, retinoidi su derivati vitamina A koji pomažu kod problema sa aknama, smanjuju lučenje ulja u koži, smanjuju crvenilo, stimulišu kolagen i smanjuju pigmentaciju kože i pore, ali i poboljšavaju generalnu teksturu i ton kože. Oni su zaista savršeni sastojak za njegu kože i njeno ljepše starenje.

Razlika između retinoida i retinola?

Oba sastojka su vrste vitamina A, ali su retinoidi mnogo jači i dostupni samo uz pomoć recepta. Retinoli se sa druge strane mogu pronaći vrlo lako i nalaze se u skoro svim proizvodima za usporavanje starenja i bora.

Kako da znate koji treba da upotrebljavate?

Najbolje je da počnete sa korišćenjem retinola, a zatim polako pređete na retinoide. Nakon retinola, retinoidi će mnogo bolje uticati na kožu.

Da li postoji način na koji se koristi?

Najbolje je retinoide upotrebljavati pred spavanje. Nanosi se na nos, čelo, oba obraza i bradu, a zatim se masira koža. Dovoljna je veličina graška za jednu upotrebu, jer veća količina ne pojačava njegovo djelovanje. Isprva ga koristite jedanput ili dvaput nedjeljno, a zatim povećavajte dok ne dođete do nanošenja svake večeri. Korišćenje krema sa zaštitnim faktorom je obavezno jer retinoidi čine kožu osjetljivijom na sunce.

Da li ovaj sastojak izaziva negativne efekte?

Retinodi mogu isušiti kožu i izazvati iritaciju kod nekih ljudi – zbog čega se preporučije slabije korišćenje.

Koliko je potrebno vremena do prvih rezultata?

Uglavnom je potrebno između 4 i 6 nedjelja da se naviknete na novi sastojak. Nakon toga se rezultati pojavljuju vrlo brzo.

Send this to a friend