Moda

Uticajne dame iz svijeta mode optužene za rasističke poruke

Dvije Ruskinje i modne ikone, kako ih često zovu, Ulijana Sergeno i Miroslava Duma ovog puta nisu punile novinske stupce svojim hrabrim odjevnim kombinacijama, već optužbama za rasizam.

Dok uveliko traje Nedjelja mode u Parizu ruska kreatorka Uliana Segenko poslala je buket cvijeća Miroslavi Dumi i pozivnicu na reviju ispod koje je napisala: “Mojim “crnjama” u Parizu”.

Modna blogerka Miroslava Duma je u svojoj objavi označila dizajnerku, a potom je izbio pravi skandal na društvenim mrežama.

Ova Instagram priča koja implicira na crnce u negativnom kontekstu šokirala je mnoge korisnike ove društvene mreže koji su počeli da ostavljaju negativne komentare, a potom i da dijele fotografiju optužujući Ruskinje za rasizam, prenosi Super žena.

Među prvima se javila poznata manekenka Naomi Kempbel koja je označila rusku dizajnerku na Instagramu i napisala: “Nadam se da ovo nije istina”.

Nakon ove nezgodne situacije u kojoj su se našle, Uliana i Miroslava su na svojim profilima uputile izvinjenje i ogradile da zaista nisu imale takvo nešto na umu.

“Od jutros se osjećam užaasno jer mi stižu uznemiravajuće poruke, poput “zaslužuješ najgore u životu”, “bijelo smeće… Rođena sam u Kazakstanu, ćerka mi je polu-Jermenka i nikada nisam dijelila ljude na bijele i crne. Kanje Vest je moj omiljeni pjevač i ponekad “zovemo jedni druge tako, kada želimo da budemo kul kao pjevači koji pominju tu riječ. Mira je moja prijateljica, postavila je naivno pozivnicu i zaista nismo ništa loše mislile”.

Send this to a friend