Moda

Zakoračite u modni svijet Jovanke Broz, po protokolu a glamurozno

Foto: Beta

Izložba “Jovanka Broz – u boji”, otvorena je u Holu RTS, a posjetioci će imati priliku da vide dio odjeće i originalne odjevne komade iz kolekcije nekadašnje prve dame Jugoslavije.

Izložba počinje sa njenim prvim predstavljanjem kao supruge Josipa Broza, a završava se u godinama kada silazi sa javne scene, kaže Igor Todorović, direktor projekta “Kolekcija Jovanka Broz”.

Prvi put biće prikazani skica i odjevni komplet koji je za Titovu suprugu kreirao čuveni Aleksandar Joksimović.

Posjetioci će vidjeti i haljine koje su rađene u salonima Mile Kavaloti i Klare Rotšild, i dio odjeće prve dame Jugoslavije koji je dobrim dijelom ostao skriven od očiju javnosti gotovo 70 godina.

Foto: Beta

Autori izložbe su zapazili da je predsjednički par brižljivo birao “jezički” kod svoje odjeće. Tako su gradili javni identitet bračnog para Broz, nove Jugoslavije, njene ideologije i politike, ali i prenosili poruke.

Jovanka je pratila modne trendove ali je izgradila lični, monumentalni stil svedenih linija, prefinjen i glamurozan, prepoznatljiv po odjeći krojenoj uz tijelo, otvorenog dekoltea, naglašenog struka, sa skupocjenim ali decentnim nakitom, crvenim ružom i karakterističnom frizurom.

Prva dama je bila pokrovitelj i predstavnik domaće modne industrije. Mnogobrojna preduzeća, dizajneri i zanatlije brinuli su o njenom izgledu.

Njena odjeća rađena je u privatnim salonima, svjetskim modnim kućama “Dior”, “Lanvin”, ali i u državnim preduzećima – “Narodna radinost” i “Jugoeksport”.

Send this to a friend