Moda

Zbog čega su za njegu lica potrebne dvije kreme, noćna i dnevna?

Njemačka kozmetičarka Suzan Detlefs tvrdi da je upotreba krema za dan i noć u vezi s bioritmom kože.

Premda mnogi misle da je korišćenje iste kreme za dan i noć savršeno rješenje za uštedu, stručnjaci upozoravaju da je rječ o različitim sastojcima.

Dobra dnevna krema sadrži zaštitu od štetnih ultraljubičastih zraka, te kožu štiti od uticaja stvari iz okoline, a može se upotrijebiti i kao podloga za šminku, prenosi Hina.

“Krema koja se nanosi na dnevnoj bazi najčešće sadrži antioksidanse koji kožu štite od slobodnih radikala, te čuvaju lipide koji su neophodni kako bi ona izgradila svoj odbrambeni sastav”, kaže Detlefs.

Krema koja se na kožu lica nanosi noću omogućuje regeneraciju kože i “popravlja” štetu nastalu tokom dnevnog izlaganja stvarima iz okoline.

“Noćna krema je nešto bogatije teksture od dnevne, ali ne nužno. Ima anti-age učinak koji stimuliše obnovu ćelija, vraća elastičnost i smanjuje pojavu bora. Noćne kreme njeguju kožu lica, hidriraju je, pospješuju stvaranje kolagena, poboljšavaju cirkulaciju, zatežu kožu, obnavljaju ćelije kože i čine je mekšom.

Tokom noći koža se priprema za oporavak i hidriranje, a jačanjem zaštitnog sloja kože krema koja se nanosi prije spavanja dugoročno ima veliku dobrobit za pore lica. No, ako se primjenjuje tokom dana može stvoriti utisak masne kože.

Koža lica ima različite funkcije danju i noću. Danju ulaže više energije na zaštitu od stresa i drugih štetnih stvari, zbog čega dnevna krema povećava elastičnost i otpornost kože.

Prije nanošenja kreme na noćnu njegu ključno je temeljno ukloniti šminku i nečistoću s lica. Tek tada noćna krema može djelovati učinkovito.

Send this to a friend