Moda

Žene žude za stvarnim tijelima i stvarnim životom

View this post on Instagram

“Is this an advertisement for why women should get tummy tucks?”⠀ ⠀ “Why aren’t there any fit women in this photo? Not every postpartum body is fat and loose.”⠀ ⠀ “Why has society made it ok to bash women who bounce back yet glorify women who can’t lose weight?”⠀ ⠀ “How about dieting?”⠀ ⠀ “Posts like this bother me. Not losing the weight is a choice.”⠀ ⠀ “I’m a mother of 4 but I’m also a smokin’ hot wife because that’s my duty. No way I’d be happy or settle to look like this.”⠀ ⠀ “Photos like this tear women apart.”⠀ ⠀ “So, you’re saying that skinny women don’t have real bodies?”⠀ ⠀ Just a small sample of the comments we’ve received over the past few days since our original post went live. It’s a shame that the point has been completely missed by some of the people that have taken time out of their day to comment. (The point being: the four of us have been friends online for a long time and finally met IRL and took a last minute photo together...of our different postpartum body types...to show that all body types are beautiful.)⠀ ⠀ If you look at this photo and your first thought is “why are there no skinny women”, you have bigger issues to deal with, my friend. You can look literally anywhere: film, TV, Instagram, magazines, video games and see skinny women. Other body types are absolutely underrepresented in media and it causes women with those body types to feel less than... to feel like they’re not good enough.⠀ ⠀ I want to encourage anyone who felt the need to leave any of the above comments to dig deeper, self-reflect, gain some perspective, learn. Your comment says WAY fucking more about you than it does about us.⠀ ⠀ Be better. // @katiemcrenshaw @theperfectmom @meg.boggs ♥️

A post shared by BETHANIE GARCIA (@thegarciadiaries) on

Betani Garsija, majka i blogerka iz Arizone, podijelila je fotografiju na svom Instagram profilu “The Garcia Diaries”, opisujući trenutak savršenim citatom:

“Stvarne žene su debele i mršave…” – Hana Blank. Na fotografiji je označila i svoje tri prijateljice. Naime, sve četiri žene bile su prijateljice godinu na internetu, a zatim su se sastale u stvarnom životu na nedavnoj konferenciji. Tako se rodila ideja za ovu nevjerovatnu fotografiju.

Garsija je ispričala za “Scarymommy” da je nakon četvoro djece njeno tijelo prošlo kroz mnoge promjene tokom posljednjih šest godina.

“Pet trudnoća, jedan pobačaj, preuranjeni porođaj, meningitis, operacija uklanjanja žučne kese, četiri vaginalna rađanja. Učenje prihvatanja tijela bilo je ogroman proces za mene i još sam na putu da do kraja zavolim svoje tijelo”, objašnjava ona.

Garsija kaže da je dijeljenje njenog putovanja s blogerskom publikom pomoglo u stvaranju zajednice koja podržava žene i mame.

“Toliko žena žudi za stvarnim tijelima i stvarnim životom, a ne za fotošop bajkama, to je ono što me inspirisalo da počnem dijeliti fotografije o tjelesnoj pozitivnosti.”

Još jedna žena, Meg Bogs, stvorila je hešteg #This_Is_Postpartum kako bi pokazala koliko različito izgleda postporođajni život svake žene. Bogsova je zamolila Garciju i još dvije mame Dezire Fortin i Kejti Krengšav da s njom sarađuju na ovom projektu.

“Nadamo se da ćemo fotografijama doći do žena koje ne osjećaju da su njihova tijela zastupljena u medijima. Da to pomogne čak i jednoj ženi, bile bismo zahvalne i srećne”, kaže Garsija.

Fotografija je tada ponovo objavljena na Instagramu i drugim društvenim medijima, kao i na nacionalnim programima kao što su “Today” i “The View”. To je jasno pogodilo majke, jer mnoge osjećaju pritisak da njihova tijela izgledaju kao da nikada nisu rodile. U stvarnosti se većina, ako ne i svi, bore sa svojom slikom tijela, a fotografije poput ovih pomažu da se svi osjećaju malo manje sami i razbijaju predrasude.

Fortinova, koja je takođe dio ove akcije, kaže da se takođe trudila da prihvati svoje dramatično drugačije tijelo nakon što je rodila trojke.

“Trebalo mi je gotovo dvije godine da dobijem novu, svježu i lijepu perspektivu svog novog tijela – strije, dodatnu kožu, sve to. Sada mogu pogledati svoje tijelo i vidjeti toliko ljepote. Ova perspektiva zasadila je sjeme strasti kako bi ohrabrila svaku ženu da prihvati svoje tijelo”, kaže Fortinova.

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
NinwDavorPjerSurova realnostAaaaa
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ninw
Gost
Ninw

Sustina nije da li se zdravo ili nezdravo hranis, nego trendovi savrsenih modela, uljepsanih fotosopovima, kako uticu na psihu realnih zena….zena koje imaju svakodnevne obaveze ,brige, koje su radjale….i koje nisu…

Davor
Gost
Davor

Samo se ti posvadjaj sa friziderom, pa ce ti sve lakse bit. A ne nas da “ucjenjujes” da prihvatamo tvoj nemar ka sebi kao nesto normalno. E, pa nije. Izgledas potpuno nezdravo, a kako se ti osjecas, ne interesuje me.

Pjer
Gost
Pjer

Genetika je cudo

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Ovo je čisto liječenje kompleksa debelih žena. A ove su debele kao kitovi…

Aaaaa
Gost
Aaaaa

Neka stvari imaju veze sa trudnocom, bolestima, ali vecina sa nemarom i nezdravim zivotom. Biti debeo i mrsav ima svoje zdravstvene posledice i nema veze sa vizuelnim. To sto su dame sa slike nezadovoljne sobom i zele kao takve da budu prihvacene je njihova tragedija, zbog koje ce ih skoro svaka osoba prosjecnog tijela nadzivjeti.

Send this to a friend