Psihologija Psiholozi surovo iskreni

Ako vas tuđe riječi i djela povrijeđuju sami ste krivi za to

Ako odlučimo da drugi ljudi ne mogu da nam pokvare raspoloženje ili da nam povrijede emocije, tako će i biti.

Marko Aurelije, u knjizi “Za sebe”, daje odličan primjer uticaja percepcije na svijest.

“Promijenite svoje misli i osjećaj povrijeđenosti će nestati. Prestanite da se žalite na okolnosti u kojima se nalazite i nelagoda će nestati.”

Ili jednostavno rečeno: Prestanite da mislite negativno i život će postati mnogo ljepši.

Onaj koji uvijek negoduje u svemu će naći nešto loše, a to će se odraziti i na njihov život. Tuđi postupci i riječi ne mogu da naruše kvalitet života, osim ako im vi sami to ne dozvolite. Kada znate ko ste i kada imate izgrađeno samopouzdanje, niko ne može da vas ubijedi u suprotno.

Ako se osjećate osramoćeno ili loše zbog riječi koje su vam upućene, sami ste za to i krivi, jer ste im dali dozvolu da vas povrijede.

Svojim emocijama morate sami da upravljate i da ih kontrolišete ukoliko želite srećan život. Psiholozi su jednoglasni, ukoliko želite da imate srećan život ovladavanje emocijama je od ključnog značaja. Ako tuđe riječi imaju tu moć da poremete čitav vaš dan, vrijeme je da poradite na kontrolisanju emocija i uma. Emocionalna šteta je mnogo gora od fizičkih povreda i ostavlja mnogo dublje tragove. Ničije riječi ne bi smjele da utiču na vaše ponašanje i emocije.

Tuđih mišljenja i kritika će uvijek biti, ali ono što vi mislite, osjećate i kako percipirate sebe je jedino bitno.

Send this to a friend