Psihologija U Francuskoj je sve popularnija

Astrologija sve popularnija, sociolozi kažu bijeg od stvarnosti

U Francuskoj je sve popularnija astrologija, posebno kod žena koje u tome vide neki reper u sve nesigurnijem svijetu, ocijenila je agencija Fras pres.

Jedna četvrtina Francuza je rekla da vjeruje u astrologiju, rezultati su ankete francuskog Instituta za istraživanje javnog mnjenja (Ifop).

Oko 70 odsto osoba od 18 do 24 godine vjeruje u astrologiju ili neku vrstu pseudo-nauke, navodi se u anketi.

Ifop objašnjava da su razlozi za rastuću popularnost astrologije nepovjerenje u institucije, odbacivanje religije i potraga za „umirujućim“ rješenjem, koje može da pomogne u „dešifrovanju“ svijeta.

„Suočeni smo s generacijom koja je mnogo više pod stresom. Zabrinutost zbog neizvjesnosti svijeta, a samim tim i zbog njihove budućnosti, tjera neke od njih da potraže druge alate za opuštanje“, navela je sociolog Romi Sover.

Prema njenim riječima, astrologija je za neke postala „emocionalna štaka“, a nekima neobavezna zabava.

Romi Sover je ocijenila da je za 20 godina astrologija postala globalno prihvaćen kulturološki fenomen, a jedan od razloga je posljedica promjene u industriji.

„Više nisu aktuelne vidovite osobe sa kristalnom kuglom, već je u pitanju dobro upakovan proizvod koji se kupuje“, dodala je ona, navodeći prodaju časopisa o horoskopima, prodaju namještaja, garderobe, šminke i drugih predmeta sa znacima zodijaka.

Astrofizičar Filip Zarka, koautor knjige „L’astrologie est-elle une imposture?“ (Da li je astrologija prevara?) navodi da astrologija koristi mape jer su činjenične, pošto se zasnivaju na posmatranju neba, ali same mape ne govore ništa.

„Interpretacije koje su izvedene iz tih mapa ne zasnivaju se ni na čemu. To je prevara. Nauka se koristi da bi dala neku intelektualnu garanciju za nešto što ne postoji. Potom se nauka diskvalifikuje jer nema odgovore za sve“, rekao je Zarka.

Romi Sover je rekla da već postoji rizik da milioni odraslih odlutaju iz stvarnosti, jer neka istraživanja već ukazuju na vezu između vjerovanja u pseudo-nauku i teorije zavjere.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
HSoko Budva
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
HSoko Budva
Gost
HSoko Budva

Čovjek je duhovno biće! Izbor nije kompliciran, čovjek će seokrenuti Bogu ili sotoni, dobru ili zlu….
Svi znamo da astrologija nije od Boga….stoga…….

Send this to a friend