Psihologija

Boje liječe mnoge bolesti tijela i duše

Boje snažno utiču na našu dušu, tvrdi ruski slikar Vasilij Kandinski, a s njim su saglasni i mnogi naučnici i psiholozi.

Pored toga što su neiscrpan izvor inspiracije i kreativnosti umjetnika, naučnika i filozofa, ustanovljeno je da boje imaju i snažan iscjeljujući potencijal.

Kako biste iskoristili blagotvoran uticaj boja, imajte na umu da različite boje i njihove nijanse vrlo različito djeluju na naše tijelo i um.

Crvena

Simbolizuje vatru, toplinu i ljutnju. Odlična je u borbi sa niskim pritiskom, reumom, paralizom, liječi anemiju i uznapredovale slučajeve tuberkoloze. Ako imate lošu cirkulaciju, ova boja će vam vratiti toplinu hladnim stopalima i rukama.

Možemo postati dinamični i temperamentni, ali vrlo lako i frustrirani kada ponesemo crvenu boju. Iako je povezana s ljutnjom, može biti izuzetno korisna i u razbijanju negativnih misli.

Narandžasta

Ovo je boja prosperiteta i ponosa. Puni nas energijom i dobra je u liječenju bubrežnih i žučnih kamenaca, hernije i upale slijepog crijeva.

Koristi se i za stimulisanje proizvodnje mlijeka kod dojilja nakon porođaja. Ako imate problema sa manjkom samopouzdanja, trebalo bi češće da nosite ovu boju. Djeluje kao antidepresiv i ublažava osjećaj samosažaljenja.

Žuta

Stimuliše rad mozga i jetre i poboljšava osjećaj zadovoljstva i sreće. Djelotvorna je u liječenju dijabetesa, loše probave i zatvora, poremećaja u radu jetre i bubrega, infekcija grla i oka, te sifilisa i impotencije.

Podstiče intelektualno razmišljanje i pomaže pri odlučivanju. Jača pamćenje, optimizam i samopouzdanje. Ali vodite računa jer zagasito žuta može pojačati strah.

Bijela

Riječ je o boji nevinosti i čistoće koja objedinjuje sve ostale boje.

Izuzetna je u smirivanju ljutnje i podstiče pozitivne misli.

Zelena

Sastoji se od plave i žute i smatra se bojom sklada. Djeluje poput blagog sedativa. Odlična je za vid, i u liječenju upala, živčanih bolesti, čireva, gripa i prehlade, te seksualnih poremećaja i raka.

Pomaže i u borbi sa depresijom, te stvara osjećaj opuštenosti i smirenosti. Ali, maslinasto zelena može štetno da utiče na tjelesno i duševno zdravlje jer podsvjesno asocira na propadanje i smrt.

Plava

Hladna, smirujuća, plava boja ublažava bol, smanjuje krvarenje i liječi opekotine. Dobra je u liječenju kolika, astme, respiratornih poremećaja i visokog krvnog pritiska.

Visoki pritisak znatno pada nakon samo pola sata ‘kupanja’ u plavoj svjetlosti, a raste pod uticajem crvenog svijetla, tvrde istraživači iz Državne bolnice u Nju Englandu.

Korisna je u borbi sa nesanicom, podstiče mentalnu kontrolu i kreativnost. No treba biti oprezan jer previše tamnoplave može djelovati deprimirajuće.

Ljubičasta

Odlično djeluje kod nervoze i emocionalnih poremećaja, a liječi i artritis, zatvor, poremećaj u radu želuca, katarakte, migrene i kožne bolesti.

Djeluje opuštajuće i smirujuće na oči, uši i nervni sistem i pomaže da pobijedite opsesije i strahove. Indigo nijanse ljubičaste povezane su s desnom stranom mozga, te podstiču intuiciju i maštu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gost
Gost
Gost

Treba gledati u plavu boju svakog dana kako bi bili smireni. Da nema depresije i visokog krvnog pritiska.

Jovanka
Gost
Jovanka

Mene jedino ljubicasta radi, i to u formi one od 500€.

Nasmijani😁
Gost
Nasmijani😁

To Jovanka Jocka! 😄🤣😆😂😁👌👍

🌴NIKŠIĆKO 🍺
Gost
🌴NIKŠIĆKO 🍺

mene ni zelena nije mrzna….☺🍺

Send this to a friend