Psihologija

Da bi imali život koji nas čeka, moramo da se odreknemo života koji smo planirali

Neostvareni snovi pripremaju nas za nešto drugo. Projekti koji nisu realizovani ostavljaju nam gorak ukus, ali su dragocijeniji nego što se čini …

“DA BI IMALI ŽIVOT KOJI NAS ČEKA, MORAMO DA SE ODREKNEMO ŽIVOTA KOJI SMO PLANIRALI.”
– E. M. Forster

Da li vam se ikada dogodilo da niste uspjeli da dovršite projekat, čak i ako ste u njega uložili dušu, da ste se predali i da je to na kraju bila prava sreća? To mi se dogodilo mnogo puta.

Od projekata koji su upijali vrijeme, posvećenost, znoj (i mnogo suza očaja i bijesa), a imao sam ih mnogo, mnogi su završili neuspjehom, bar sam tako mislio; ali onda sam shvatio da se iza ugla nazire bolja prilika.

Sa zrelijim pogledom na prošlost, shvatam da sam se borio sa vetrenjačama; tek kad sam prestao da trošim energiju na ono beskrajno mnogo prepreka, gdje je, sistematski, bilo nešto pogrešno, moj život je nastavio tečnijim, skladnijim tokom, bez nepotrebnih briga, nesanice i strepnji.

Snovi koji se ne dogode nisu u skladu sa vašim istinskim težnjama.

Svi znaju da u nama postoji misteriozna sila sposobna da nam podmetne nogu u najmanje prikladnim trenucima, ali malo ko zna da je ta ista sila u stanju da nas za tren odvede na pravi put. Pričamo o našem “nesvjesnom”.

Ne radi se o tome da je naša podsvijest hirovita, ona je krajnje iskrena i ne može se pretvarati da se ništa nije dogodilo: ako se ono za šta radite nekako protivi vašim najintimnijim vrijednostima, vašim tajnim snovima, podsvijst vam neće dopustiti da nastavite.

Čak i ako ćete kao dobar kapetan nastaviti da ocrtavate rutu koju ćete pratiti kroz hiljade oluja koje ćete zateći na svom putu, radoznali vjetar će i dalje duvati u suprotnom smjeru i moći ćete da date i dušu ali cilj nećete postići.

Možete lagati sebe, ali ne i svoju podsvijest

Može se dogoditi da imate utisak da imate pred sobom zlatnu priliku, onu koja bi vam mogla preokrenuti život, ali iz ovog ili onog razloga, svaki put nešto pođe po zlu.

Zaista, takođe u sebi osjećamo da nešto nije u redu čak i ako bi, u ravnoteži, ta prilika trebala biti savršena.

Ali postoji unutrašnja napetost, sukob interesa koji vodi naš svjesni um u jednom pravcu, a nesvjesni u suprotnom, gdje naš projekat nikada neće biti realizovan.

Šta uraditi u ovom slučaju? Zaustaviti se, izbjegavajte nepotrebno rasipanje dodatne energije jer je to najsigurniji put do iscrpljenosti.

Predlažem vam da napravite malu pauzu za razmišljanje kako biste identifikovali tačku neslaganja sa nesvjesnim:

Jednom kada se postigne cilj, može li se nešto protiviti vašim dubokim vrijednostima?

Da li je ovaj projekat zaista ono što želite? Stvarno?

Postoji li rizik da ćete nakon postizanja cilja imati negativan osjećaj?

Da li ovaj vaš projekat traži da se odreknete nečega što vam je drago?

Projekti koji se ne dogode služe kao obuka

Ponekad se dogodi da se projekti koji se ne realizuju ne sudare sa vašim nasvjsenim, ali svejedno ne prođu, zašto? U ovom slučaju postoji velika šansa da vam nedostaju potrebni alati ili vještine ili možda nije pravo vrijeme.

Pravi projekat u pogrešno vrijeme

Pogrešan trenutak mogao bi da nađe svoju personifikaciju na slikama Vincenta Van Gogha: korišćene su kao dno ormara i takođe za zatvaranje rupa u kokošinjcima sve do ranih 1900-ih, kada su njegova djela zaista počela da izazivaju interesovanje umjetničkih kritičara, da bi danas postali među najskupljim na svijetu, dostigavši brojke od 8 nula.

Šta uraditi u ovom slučaju? Ponovo bih vam predložio da napravite malu pauzu da biste sagledali situaciju.

Imate li sve karte na stolu da dovršite svoj projekat?

Postoje li neki koraci za poboljšanje, za usavršavanje?

Da li imate dovoljno energije / vremena / volje za putovanje koje slijedi?

Bez obzira da li je pravo vrijeme ili još uvijek morate da razvijete neke vještine, ovi projekti koji se ne dogode mogu za vas predstavljati ne neuspjeh, već neophodan korak ka istinskom uspjehu.

Send this to a friend