Psihologija

Da li ćemo u budućnosti biti vlasnici sopstvenog uma?

Dr Jan Pirson važi za jednog od najuspješnijih svjetskih futurologa, s čak 85 odsto uspješnih predviđanja u proteklih petnaestak godina, pa ne čudi što ga brojni izvori i mediji uvažavaju.

Ovo su prognoze koje bi po Pirsonu mogle da se ostvare do 2050. godine.

Pirson je uvjeren da će već kroz trideset godina biti moguće prenijeti složene mogućnosti našeg mozga u neku od jedinica za čuvanje podataka.

To će biti samo završnica uspješne saradnje sa robotima. Naime, ljudi će sebi dodavati „gadžete“ za poboljšavanje inteligencije, kapaciteta sjećanja i osjećaja.

Pitanje je jedino hoće li to biti ostvareno fizičkom nadogradnjom ili bežičnim putevima.

99 odsto mozga bi tako bilo pripojeno na neku vrstu kolektivne mreže koja bi procesuirala podatke i ubrzavala kognitivne performanse.

Taj protok informacija osiguravao bi i mogućnost prenosa svijesti, čak i za one koji se nisu na vrijeme osigurali — pa će eventualni finansijski aspekt transfera biti prepušten i naknadnim intervencijama.

U prevodu — ako se sami ne prenesete, možda to učine vaši najbliži, kolege ili država.

Androidi će biti potrošna roba i njihov kvalitet uz fizičke atribute generisaće i cijenu.

Ko će biti vlasnik svijesti, takođe je interesantno pitanje.

Pirson zaključuje da u budućnosti više nećemo biti vlasnici vlastitog uma, ako se odlučimo za učestvovanje u mreži.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Brat
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Brat
Gost
Brat

Evo da započnem ako me pustiš…
Nikada nismo bili vlasnici našeg uma, nismo i nikada nećemo biti. Sadržaj istog isključivo zavisi od ambijenta u kojem boravimo fizički ili virtuelno. Što prije shvatite ovo, to bolje. Istina boli, a kad uključimo ego, ista prouzrokuje oštećenja mentalnih, intelektualnih ili senzornih funkcija. Srdačan pozdrav svima vama!

Send this to a friend