Psihologija

Da li društvene mreže loše utiču na naše sjećanje?

Svakoga dana, društvene mreže preplavljene su raznim događajima koje njihovi korisnici dijele sa svojim prijateljima. Ali, pored toga što omogućavaju da i drugima pokažemo atmosferu na nekom događaju, one uzrokuju da se lošije sjećamo tih istih događaja.

Nedavno je obavljen niz istraživanja u vezi sa tim kako objavljivanje fotografija i snimaka na društvenim mrežama utiče na doživljaj tokom nekog događaja. Oni koji su učestvovali, upitani su da ocijene svoje uživanje u događaju i testirani su kako bi se provjerilo koliko se zapravo sjećaju konkretnog dešavanja, u zavisnosti od toga da li su pravili video ili pisane zapise i da li su ih dijelili sa drugima.

Zaključeno je da je nivo uživanja bio skoro isti kod svih, ali da su oni koji su podijelili iskustvo na društvenoj mreži imali manje jasna sjećanja. Za ovo nisu direktno odgovorne društvene mreže, već način na koji informacije dijelimo na one koje pamtimo i one koje čuvamo na drugi način. Prije pojave interneta, to je bilo u vidu knjiga, bilješki ili usmenim putem.

U moderno doba, lakše je doći do eksternog sadržaja i skoro sve se može pronaći na internetu. Zbog toga ljudi manje teže tome da sačuvaju neku informaciju sami, već pamte kako će do nje kasnije lakše doći. Kada znamo da će fotografije i snimci oživjeti atmosferu sa nekog dešavanja, nesvjesno se manje fokusiramo na to da se i sami sjećamo konkretnog događaja.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend