Psihologija

Da li je rodna ravnopravnost kad muškarac kuva i usisava?

Nedavno istraživanje koje je, u saradnji sa Vladom Republike Srbije sprovelo neko UN tijelo, kaže da je više od 75% djece izjavilo da nikada nije vidjelo tatu kako usisava ili kuva ručak.

Na osnovu toga su zaključili da je Srbija i dalje rodno neravnopravna zemlja u kojoj su žene potlačena, potčinjena i kućnim poslovima ponižena bića. Jer, rodna ravnopravnost podrazumijeva da oba pola imaju ista prava. O obavezama niko ni riječ nije izustio.

U knjigama se rodna ravnopravnost definiše kao jednakost polova.

Ukoliko čitaoc upotrijebi svega nanogram moždane mase i razmisli o ovoj definiciji, shvatiće da je besmislena. Muškarac i žena nisu isti. I to ne mogu ni biti. Ženama “vlada” estrogen, muškaracima testosteron. Žene mogu da rađaju djecu, muškarci da ih prave. Dva pola ne postoje zato što su jednaka već zato što su različita. Dakle, jednakost polova ne bi trebala biti grana na kojoj sjede zagovornici rodne ravnopravnosti jer će, ako je suditi po biologiji, ona vrlo brzo pući.

Zagovornici rodne ravnopravnosti tvrde da i pored (očigledne) fizičke nejednakosti između dva pola, oba trebaju biti tretirana isto. Dakle, ukoliko muškarac od 120 kila žive vage može da usisava i kuva, zašto žena od 65 ne može da ide u rudnik? Ili da nosi džakove? Istovara šut?

Najgore od svega je što su u svim tim NVO tijelima većinskim dijelom žene. I iste te žene se zalažu za šta? Za jednakost?

Drage rodnoravnopravne dame, jednakost je kada je sve isto. I pravo i obaveza. Pravo na slobodu govora i obaveza da zaradiš za hranu i račune. Jednakost je kada i muškarac i žena kuvaju, peglaju i usisavaju, ali tek poslije jednako napornog radnog dana na građevini.

A ravnopravnost… ona je nešto savim drugo. Ona je mogućnost da žena gradonačelnik ima istu platu kao i njen muški prethodnik. Ravnopravnost je da žena direktor ima istu platu kao i njen prethodnik. Rodna ravnopravnost je da, ukoliko žena želi da siđe u rudnik, bude plaćena identično kao i njen muški kolega. A rijetko ćemo čuti da se žene zalažu za ravnopravno učešće žena u rudarskom oknu zar ne?

3 Komentara na "Da li je rodna ravnopravnost kad muškarac kuva i usisava?"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend