Psihologija

Da li su mladi usamljeniji od penzionera?

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da su mladi ljudi usamljeniji od penzionera.

U istraživanju Fondacije za mentalno zdravlje učestvovalo je 2.256 osoba.

Posljedica savremenog načina života

Stručnjaci navode da rezultati ovog istraživanja predstavljaju posljedicu velikih promjena u savremenom načinu života.

Prema rezultatima svaki deseti Britanac osjeća usamljenost, dok Britanci generalno pokazuju tendenciju sve manjeg druženja.

Skoro 60 odsto ispitanika starih između 18 i 34 godine, izjavilo je da se povremeno osjeća usamljeno, dok je kod osoba starijih od 55 godina, taj procenat iznosio oko 35.

Mlade osobe koje su učestvovale u istraživanju navele su da komuniciraju sa drugima putem sajtova i društvenih mreža, a da to nije isto kao pravo druženje, lice u lice. Najviše mladih provodi većinu vremena u komunikaciji putem interneta.

Stručnjaci navode se ne može sa sigurnošću tvrditi da ovakvo ponašanje uzrokuje biološke posljedice po mlade ljude i podsjećaju da je fizička prisutnost neophodna za lučenje hormona nježnosti – oksitocina. Ovaj hormon podstiče društvene kontakte i čini srce zdravim.

Druge studije

Slična istraživanja pokazala su veliki udio komunikacije putem interneta, odnosno društvenih mreža, u ukupnoj komunikaciji sa ljudima.

Stvaranje slike o sebi i o drugima, na osnovu onoga što se vidi na društvenim mrežama, može voditi u depresiju i anksioznost.

Na društvenim mrežama vidljiva je idealizovana slika drugih. Uslijed toga, veliki broj adolescenata pokazuje znake onlajn depresije.

Vjerovatnoća pojave depresije proporcionalna je sa intenzitetom zavisnosti od korišćenja društvenih mreža.

1 Komentar na "Da li su mladi usamljeniji od penzionera?"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend