Psihologija

Devet načina da pronađete sreću u vrtlogu posla

Uz odgovarajuće tehnike opuštanja, bitan je i način na koji pristupamo stresu. Sopstvenim stavovima utičemo na to da, negativno iskustvo stresa pretvorimo u nešto pozitivno, piše Sensa. Usljed stresa, straha, ozlejeđenosti, nezadovoljstva sobom i sopstvenim životom itd. – odvajamo se od svoje suštine koristeći različite mehanizme odbrane.

Jedan od tih mehanizama je i orijentisanost samo na posao, rad i uspjeh. Ukoliko shvatite da posao, kompanija i uspjeh nisu najbitnije stvari u vašem životu, neće vam se desiti da potiskujete emocije, udaljite se od prijatelja, ograničite sopstvene užitke i samim tim izgubite čovječnost, sve više ličeći na ono što vas najviše okupira.

1. Prihvatite odgovornost za posao kojim se bavite kao i za promjenu tog posla

Prije svega je potrebno da razmislimo o tome zbog čega radimo određeni posao i koji su razlozi zbog kojih ostajemo u njemu. Mnogi rade poslove koje ne vole ali u tome istrajavaju zbog plate. Jedan od osnovnih ključeva za sreću je da sagledamo svoje mjesto i gdje pripadamo, ali i da budemo spremni da prepoznamo i prihvatimo odgovornost i promjene.
2. Definišite svoje želje

Možete da napravite spisak sopstvenih želja (“kopajte” po djetinjstvu, neostvarenim snovima ali zabilježite i najnovije želje). Ostvarene želje precrtajte. U svemu ovom, od velike važnosti je da razlikujete želje od ciljeva. Ciljevi, za razliku od želja uvijek imaju definisano vrijeme ostvarenja i “faktor dostignuća”. Odredite najprioritetnije i najznačajnije želje i fokusirajte se na to da ih pretvorite u ciljeve sačinjavajući konkretne planove.

3. Šta da radite kada vaš posao postane vaš identitet
Fanatici rada oba pola u potpunosti se poistovećuju sa svojim radom. Njihov rad, odnosno posao, je čitav njihov identitet. Fanatik rada ne poznaje divotu unutrašnjeg mira… radoholiku je teško da nađe vremena da bude zadovoljan svojim životom.
Ukoliko se prepoznajete u ovim rečenicama, potrudite se da shvatite da “nema potrebe da činimo nešto izuzetno da bismo zaslužili sreću; treba samo da imamo povjerenja u sebe, uviđajući da su bez nas samih naše moći i naše sposobnosti bukvalno bezvrijedne.

4. Kako da postignete uspjeh
Iako vlada opšteprihvaćeno uvjerenje da je uspjeh proizvod teškog i ozbiljnog rada, ipak, ljestivce uspjeha sačinjene su od drugog “materijala”. Težak rad – sam po sebi, ne predstavlja način za ostvarenje snova i ciljeva. Ono što je zapravo ključno je da razvijemo svijest o ličnim ciljevima i da dobro organizujemo vrijeme. Ključni sastojci su: samopouzdanje, planiranje, ciljevi, istrajnost i pomoć sa strane.
Bez obzira na to koliko visoke ambicije gajimo, težak rad ne može biti zamjena za kompetentnost.

5. Upoznajte sebe i slušajte glas svog srca

Potrebno je da prije svega slušamo glas svog srca i da shvatimo da, čak i ako smo na “dnu ljestvice” to je sasvim u redu. Ne smijemo da zanemarujemo glas koji nam objašnjava ko sam to “Ja”. Pod spoljnim pritiskom i težnjom za tim da postanemo bolji, zanemarujemo ličnu sreću i težimo za unapređenjima koja nas zapravo uvode na jedan novi nivo – nivo nekompetentnosti – na kom živimo u strahu da nismo dorasli. Povlačeći se u ambiciju, postajemo fanatici rada. Usljed svega toga dolazi do osjećaja neprihvaćenosti, nezadovoljstva, ali i mentalne, fizičke i emocionalne istrošenosti i namučenosti.

6. Prepoznajte i prihvatite svoje potrebe
Naše potrebe utiču na naše ponašanje. Stoga je neophodno prepoznati karakter naših potreba. Psihološki napadna osoba ima nerealistične i destruktivne potrebe. Možete da mislite da vam je potrebno da zaradite puno novca da biste bili srećni. Ako smatrate to svojom potrebom onda bi trebalo da potražite odgovarajući posao. A možete otkriti da kroz svoju potrebu da zarađujete novac vi sebe lišavate mogućnosti da zadovoljite neke druge životne potrebe.
Ključ za sreću krije se u tome da se ne lišimo i ne žrtvujemo lične potrebe zarad toga da bismo postali “bolji” od nekog drugog.

7. Sačinite listu svojih potreba
Najbitnije je da razumijemo svoje potrebe kako ne bismo postali njihov rob. Takođe, od velike važnosti je da umijemo da kontrolišemo, odnosno da vladamo svojim potrebama. Najveća kočnica kod ljudi je sukob njihovih sopstvenih potreba, koji dovodi do toga da ne pružaju sebi šansu da otkriju koje su njihove stvarne želje i ko su zapravo. Potrebno je da razlučiti prave potrebe od nerealnih i neurotičnih zahtjeva. Kada se to ostvari, dovoljno je zapisati u bilježnicu realne potrebe i istrajno ih ispunjavati.

8. Prepoznajte furstraciju i pronađite pravi način da se nosite sa njom
S obzirom na to da izvjesne potrebe možemo da ispunimo samo u budućnosti, stvara se vremenski jaz između naše potrebe i njenog ostvarenja koji se pretvara u frustraciju. Kada osjetite frustraciju zbog nemogućnosti da u tom trenutku ostvarite svoj zadati cilj, potrebno je da se usmjerite na one potrebe koje su prioritetnije i neodložne.

9. Ispunite svoju potrebu za samodisciplinom
Ispunite svoju potrebu za samodisciplinom jer ćete tako biti srećnija osoba.
Možda vas mrzi da preuzmijete odgovornost za vlastitu sreću zato što ne želite da priznate koje su vaše stvarne potrebe. Disciplina vas uči, vedro i zaštitnički, da se odgovorno odazovete na svoje stvarne potrebe, sa ciljem da izbjegnete frustraciju neodgovornog ponašanja.

Send this to a friend