Psihologija

Dostojevski: Teško onome ko uvrijedi dijete

“Djecu volite naročito, jer ona su bezgrešna kao anđeli i žive da bi nas razdragala i usrećila; ona žive zarad čišćenja srdaca naših, kao neki putokaz za nas.

Pred ponekom mišlju ostaneš u nedoumici, naročito gledajući grijeh ljudski, pa se zapitaš: „Treba li silom pobjeđivati, ili smirenom ljubavlju?”

Uvijek odlučuj ovako: “Pobijediću smirenom ljubavlju.” Odlučiš li se tako jednom za svagda, cijeli svijet ćeš moći pokoriti. Smirena ljubav je velika sila, od svih najjača, nema joj ravne na svijetu! Svakog dana i sata, svakog trenutka nadgledaj samog sebe, da ti izgled bude blago lijep.

Eto, prošao si pored malog djeteta, prošao si ljut, sa ružnom riječju, sa ozlojeđenom dušom; i nisi možda ni primijetio dijete, ali je ono tebe vidjelo, i lik tvoj, ružan i zao, možda je ostao u njegovom slabačkom i nezaštićenom srdašcu. Ti to ne znaš, međutim, možda si već time bacio rđavo sjeme u njegovu dušu, a to sjeme će možda i porasti, a sve stoga što se nisi uzdržao pred djetetom, jer u sebi nisi odgajio pažljivu ljubav.

Braćo, ne bojte se grijehova ljudskih, volite čovjeka i u grijehu njegovom, jer kad ko voli čovjeka grešnog, to je već slika Božanske ljubavi i vrhunac je ljubavi na zemlji. Volite sve stvorenje Božje i cjelokupno i svaku mrvicu. Svaki listić, svaki zrak Božji volite. Volite životinje, volite bilje, volite svaku stvar. Budeš li volio svaku stvar i tajnu ćeš Božju razumjeti u stvarima.

A shvatiš li je jednom, ti ćeš je poslije neumorno početi poznavati sve dalje i više, svakodnevno. I zavoljećeš, najzad, sav svijet potpunom i univerzalnom ljubavlju.

Životinje volite: njima je Bog dao klicu misli i tihu radost. Nemojte im je narušavati i remetiti, ne mučite ih, ne oduzimajte im radost, ne protivite se misli Božjoj. Čovječe, ne zanosi se, ne misli da si bolji od životinje: one su bezgrešne, a ti, sa svojim veličanstvom, ti samo gnojiš zemlju svojom pojavom, na njoj trag svoj gnojni ostavljaš poslije sebe i to, avaj, skoro svaki, svaki između nas!

Djecu volite naročito, jer ona su bezgrešna kao anđeli i žive da bi nas razdragala i usrećila; ona žive zarad čišćenja srdaca naših, kao neki putokaz za nas. Teško onome ko uvrijedi dijete…”

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NIKŠIĆKO
Gost
NIKŠIĆKO

📃📃📃📃👍

natali
Gost
natali

Preljepo….anđeoski..govor duše….

zdravo
Gost
zdravo

i ja sam odusevljena ovim velicanstvenim rijecima..

Gojak
Gost
Gojak

Velik Rus, Velecanstveni pisac !

Crnogorka🌷
Gost
Crnogorka🌷

Svevremeni tačno, Fjodorove riječi su za svako vrijeme jednako predivne💖

Nemanja
Gost
Nemanja

Sjajno ! Svaka cast i za redakciju CDM-a.
Pitam se samo koliko nas je procitalo ovaj tekst, a koliko drugih nažalost samo tekstove sa dnevno-političkim temama i crnu hroniku

Kotor
Gost
Kotor

Jedinstveni Dostojevski. Svevremeni!!! Divno, Divno, divno.

Send this to a friend