Psihologija

Evo zašto je potrebno da odvojite vrijeme za sebe

Danas nije teško osjetiti pritisak i to sa svih strana, pogotovo kada vam dani izgledaju tako da ste rastrzani između porodice, posla i prijatelja. Kako biste olakšali sami sebi za početak treba da odredite prioritete.

Ako želite biti dobra mama, žena, prijateljica i koleginica prvo treba da budete u punoj snazi što znači da sebi morate da priuštite odmor i opuštanje. Potpuno je u redu da ne možete uvijek svima da ugodite, a potreba da uvijek budete drugima na raspolaganju samo može stvoriti nervozu i umor.

Kako bi bili mentalno, ali i fizički zdravi savjetuje se da s vremena na vrijeme određeno vrijeme odvojite samo za sebe! Odvajanjem vremena za sebe naučićete da uspostavite samokontrolu, omogućite sebi povezivanje sa samim sobom, napunite baterije, poboljšate odnose s drugima i dati mozgu priliku za obnavljanje.

Samokontrola

Uspostavljanje samokontrole je zapravo sposobnost da se oduprete izazovima, kontrolišete svoje ponašanje i donosite dobre odluke. Samokontrola se troši tokom dan, zato je treba štedljivo upotrebljavati.

Samokontrola je najosjetljivija na zahtjevne i složene međuljudske odnose, jer kada je osoba sama onda može da uspostavi emotivnu kontrolu nad svojim reakcijama kao i da povrati sposobnost interakcije.

Oko nas se svakodnevno događa previše stvari zbog čega se sve manje povezujemo sami sa sobom. Kada je osoba sama ona ima priliku da otkrije sebe i posluša svoj unutrašnji glas, a upravo takvi trenuci su dragocjeni, jer osobi predstavljaju pauzu u kojoj će se brinuti o sebi i otkriti svoje želje.

Emocionalna ravnoteža

Kada osoba provede određeno vrijeme sama sa sobom oslobađa se napetosti koju joj drugi prenose, a na taj se način omogućava vraćanje emocionalne ravnoteže kako bi se ponovo napunile baterije.

Osobe koje vole da budu same i koje poštuju vrijeme za sebe manje pate od depresije, pokazuju veće zadovoljstvo životom i imaju manje fizičkih smetnji.

Možda čudno zvuči, ali kada je osoba sama ona postaje koncentranisanija i opuštenija zbog čega ima pozitivnije odnose s drugim ljudima koji je okružuju.

Osobe koje imaju vremena za sebe se bolje suočavaju s svakodnevnim problemima bez imalo nervoze i puno više uživaju u društvu drugih.

Ljudski mozak

Isto tako za ljudski mozak je od velike važnosti da osoba bude sama, jer mu na taj način daje priliku da se isključi. Tišina pomaže obnavljanje neurona, a kada je osoba sama aktivira se mreža osnovnih neurona, a ta mreža olakšava odmor djelovima mozga koje se najviše koristi u interakciji s drugima. Na taj način osoba dobija priliku da razbistri glavu, jasnije razmišlja i bolje se koncentriše.

Send this to a friend