Psihologija NEPRIJATNO ISKUSTVO

Fenomen noćne anksioznosti umije da bude zastrašujuć

Anksioznost i anksiozna osjećanja podrazumijevaju određena psihička stanja, čijih smo uzroka ponekad svjesni, a ponekad se radi o podsvjesnim mehanizmima koji ih uzrokuju. Mogu biti različitog inteziteta, i često je najbolji korak ka rješenju obratiti se psihoterapeutu. Kada smo anksiozni osjećamo nemoć, osjećamo da ne možemo da kontrolišemo situacije u kojima se nalazimo, često smo skloni i paničnim napadima, i ne postoji neki poseban period kada do ovih ispoljavanja dolazi.

Međutim, postoje i neke druge vrste prikrivenih, epizodnih anksioznosti, koje su drugačijeg inteziteta, i mogu imati nekad i opipljivije uzroke, kao što je recimo stres na poslu, fizička iscrpljenost.

Radi se o fenomenu noćne anskioznosti, a kako ona izgleda i kako da je prevaziđemo, saznajte u nastavku.

Vjerujemo da vam se nekad desilo da kraju dana osjećate uzmenirenost i da kada treba da utonete u san i odmorite od napornog dana iza sebe, san jednostavno neće na oči. Umjesto da vam se spava, vama se po glavi vrti sve što vas preko dana opterećuje – brojne obaveze, stresovi, poslovni izazovi, lični i porodični problemi, a podjednako vam nad glavom visi i sve ono što vas čeka tokom narednog dana. U ovom slučaju možemo da govorimo o noćnoj anksioznosti.

Rezultat – sjutradan ste neispavani, bez energije, lošeg raspoloženja. I ukoliko ovakva situacija potraje, vrlo lako se može desiti da zapadnete u začarani krug.

Zato je bitno da pokušate da razmrsite klupko, i da pronađete načine kako da ovu vrstu anksioznosti prevaziđete uz primjenu nekih praktičnih savjeta. A evo i njih nekoliko koji vam mogu biti od pomoći.

Pokušajte da što preciznije detektujete uzroke vaše uznemirenosti

Kako biste mogli da racionalizujete stvari, a to je veoma važan korak ka tome da prevaziđete izazov, i da možda ne preuveličavate uzrok vaše uznemirenosti, prije svega je važno da ga detektujete. Da li su u pitanju loši odnosi sa kolegama na poslu, nezadovoljstva različite prirode, nedostatak komunikacije sa partnerom ili bilo koja druga situacija, koja u principu neće proći sama od sebe kao ni vaša uznemirenost. Ali, kako biste pristupili rješavanju bilo kakve situacije, prvo je potrebno da je sebi osvijestite.

Budite fizički aktivni tokom dana

Ukoliko ste cio dan radili, sasvim je jasno da ćete na kraju dana biti umorni i isprcpljeni. Ipak, uprkos i tome može se desiti da vam san ne dolazi na oči. To je često zbog toga što se ne radi o fizičkom umoru, već samo o psihičkom, koji je često u kombinaciji sa stresom i opterećenjem, te nije neobična pojava noćne anksioznosti kao posljedice. Fizički umor je zdrav jer nas oslobađa nagomilanog stresa – funkcioniše kao fillter. Tako da ukoliko to do sada niste učinili, obavezno u plan svojih dnevnih aktivnosti uključite i sport ili rekreaciju koja vam prija.

Imajte svoju večernju rutinu

Kako biste imali zdrav san važno je da imate i zdravu rutinu. Idealno je da ne idete na spavanje nakon 11 sati uveče, takođe da izbjegavate kasne i teške obroke, a naročito kafe i energetska pića u kasnim satima, jer će to samo dodatno negativno djelovati na vaš osjećaj anksioznosti.

Vježbe disanja

Kako bismo se riješili osjećaja uznemirenosti i lakše zaspali, svakako nam mogu pomoći vježbe disanja, tj. uspostavljanja pravilnog ritma uz dubok udisaj, a potom i izdisaj. Zapravo, postoji čitav mehanizam kako je najbolje da dišete kako biste lakše zaspali.

Ne ustežite se da zatražite stručnu pomoć

I naposletku, ukoliko se i dalje osjećate loše, ako vam ništa ne pomaže i ukoliko se vaša anksioznost samo produbljuje, najbolje što možete da učinite jeste da potražite stručnu pomoć psihoterapeuta. Ono što ne treba da radite jeste da igrnorišete svoje stanje i da čekate da prođe samo od sebe. Da se ne borite sa njim!

Ukoliko ste se prepoznali u redovima ovog teksta, nadamo se da su vam informacije, kao i savjeti bili od pomoći.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
MneHNSo & TEKILA
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MneHN
Gost
MneHN

Ja imam i nocnu i dnevnu

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

nimalo naivno

Send this to a friend