Psihologija

Govor tijela odaje da vas momak laže

Ilustracija

Možda sumnjate već danima, možda nedjeljama, ali kako, ustvari, možemo da budemo sigurni da nas neko zaista laže?

Sumnjičava partnerka možda može da vas smatra lukavim, ali većina onih koji varaju nesvjesno pokazuju znakove svoje prevare. Sa jednom ili dvije male laži možemo, tu i tamo, i da se provučemo, ali kada je “masno” laganje u pitanju, stručnjaci tvrde da postoje znaci koje svako ko laže pokazuje. Potrebno je samo znati šta i gdje treba gledati.

“Muškarci su, generalno, loši u laganju. Razlog tome je to što žene nastoje da se ponašaju kao da vjeruju u njihove laži”, kaže Džudi Džejms, stručnjak za govor tijela.

“To znači da, ukoliko ne naiđu na neku ‘prepreku’, oni će misliti da je njihova tehnika dobra. Oni, najvjerovanije, koriste istu tehniku laganja koju su koristili kada su imali pet godina, tako da ona i nije baš nešto pretjrano sofisticirana. I pored toga, daje im dovoljno povjerenja da prevaziđu svoj osjećaj krivice”, kaže Džejms.

Džejms kaže da oči, kao “ogledalo duše”, često izdaju onoga ko laže, pa se od njega može očekivati da sagovrnika često, tokom razgovora, gleda u oči.

Kada neko laže, oči mu se često kreću na gore i u desnu stranu. Pogled ulijevo može da bude znak da neko “reciklira” neko svoje ranije sjećanje, dok pogled u potpuno suprotnom smjeru od sagovornika znači “ovo ću upravo sad da izmislim”.

Laganje prati i dosta pokreta rukama, sleganja ramenima, kolačenja očiju i podiznaja obrva, kaže Džejms i dodaje da muškarci koriste govor tijela kao dio cijelog “performansa”, vjerujući da je to “zasta dobar način da se izvuku lažući”.

Intresantno je i to da nevjerstvo ima i psihološki efekat i na organizam, i dovodi do širnja krvnih sudova. Zbog toga treba obratiti pažnju da li neko češe nos, jer ga može zasvrbiti dok laže.

Džejms ističe tehnku zvanu “projekcija”. Ona podrazumjava da će onaj ko laže praviti duge pauze između odgovora, a potom obično pokušati da natjera onoga ko ga ispituje da osjeti krivicu zbog toga.

Tagovi

Send this to a friend