Psihologija

Grešake u izboru profilne fotke koje će vas koštati novog posla

Bez obzira da li govorimo o LinkedInu, Fejsbuku ili Instagramu, izbor profilne fotografije je veoma važan. Potrebna vam je profesionalna fotografija koja će vas predstaviti u najboljem svijetlu i razlikovati vas od gomile profilnih fotki koje čine više štete nego koristi.

Ekipa magazina Men’s Health, potražila je pomoć profesionalnog fotografa iz Njujorka Pitera Harlija, koji piše knjigu o profesionanim fotografijama. On je otkrio kojih pet najčešćih grešaka i profilnih slika ljude dijeli od novog posla:

NEMATE DOBRU FOTOGRAFIJU

Vaša profilna slika je kamen temeljac vašeg ličnog brenda. Ukoliko nemate fotografiju na sajtu LinkedIn, vaš potencijalni poslodavac će vas potražiti na Gugl slikama. Vaše slike sa zabava ili u opuštenijem izdanju neće vas predstaviti na pravi način i ostavićete utisak koji nikako ne želite.

NOSITE POGREŠNU ODJEĆU

Ukoliko ne nosite kravatu na poslu, nemojte je nositi ni na fotografiji. Forsirajte jednostavan stil, bez fluorescentnih komada i šarenih džempera. Većina fotografa ima veliko iskustvo i mogu vam dati savjet o tipu odjeće koja je najpogodnija za slikanje. Takođe, izbjegavajte aplikacije za fotošop slika i fotografisanje prepustite profesionalcima.

IZRAZ LICA

Jedna od najčešćih grešaka je izraz lica. Usiljeni osmijeh će odati utisak da ste izvještačena osoba. Prazan pogled bez emocija je takođe neprihvatljiv. Ko želi da zaposli osobu koja djeluje bezlično? Izbjegavajte uštogljene poze i probajte sa blagim osmijehom. Šefovi vole dozu ozbiljnosti, ali malo opuštenosti daće vam dozu pristupačnosti.

PRESTARE FOTOGRAFIJE

Profilne slike ne stare na isti način kao i dobro vino. Samo zato što imate sjajnu fotku iz 2007. godine ne znači da ćete se predstaviti javnosti kako treba. Fotografi preporučuju dodavanje novih slika na svake dvije godine, i naravno nakon većih fizičkih promjena. Zastarjela slika može sugerisati da ste ostali u prošlosti i da je vrijeme da se probudite.

FOTOGRAFIJE SA LOŠIM OSVJETLJENJEM I POZADINOM

Vi želite da ljudi gledaju u vas, a ne iza vas. Nađite profesionalnog fotografa koji će odrediti odgovarajuću pozadinu. Ne prepuštajte ovako važnu stvar amaterima i uvijek vodite računa o dobrom osvjetljenju dok se slikate.

Send this to a friend