Psihologija

Grickanje noktiju, šta ova ružna navika govori o vama

Naši jadni nokti prolaze kroz toliko toga. Njihovo stanje se samo pogoršava kada ih počnemo gristi. Onihofagija (uobičajeno grickanje noktiju) ne samo da uništava vaše nokte, već može dovesti do zdravstvenih problema kao što su infekcije i napukli zubi, prenosi Stil.

Nažalost, kada počnete, teško je prekinuti. Naučnici su ga kategorizovali kao ponavljajući poremećaj koji se fokusira na tijelo (distanciran u odnosu na opsesivno-kompulzivne poremećaje) koji obično pomaže ljudima da se nose sa stresom i anksioznošću.

Prema studiji iz časopisa Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, to je takođe znak da ste perfekcionista. Istraživači su sproveli anketu sa 48 učesnika, od kojih je polovina imala poremećaje koji se ponavljaju u tijelu.

Rezultati su pokazali da su oni sa poremećajem pokazivali znakove organizacionih perfekcionista, skloni preopterećivanju, pretjeranom planiranju i brzom frustriranju. Zatim su učesnici postavljeni u četiri situacije osmišljene tako da se osjećaju pod stresom, frustrirano, dosadno i opušteno.

Situacije povezane sa prve tri emocije izazvale su one sa ponavljajućim poremećajima koje su se fokusirale na tijelo da pokažu svoje individualno nervozno ponašanje, uključujući grickanje noktiju.

“Mi vjerujemo da pojedinci sa ovim ponavljajućim ponašanjem mogu biti perfekcionisti, što znači da nisu u stanju da se opuste i da obavljaju zadatke normalnim tempom”, rekao je autor studije dr Kieron O’Koner u istraživanju.

Oni su stoga skloni frustraciji, nestrpljivosti i nezadovoljstvu kada ne postignu svoje ciljeve.

Kako se nose sa tim negativnim osjećanjima? Grickaju nokte. Ako ovo zvuči poznato, postoje trikovi koji vam mogu pomoći da prestanete da grickate nokte, ili možete razgovarati sa dermatologom o drugim opcijama.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
pera kojot
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
pera kojot
Gost
pera kojot

znaci ja sam genije?

Send this to a friend