Psihologija

Kada sljedeći put budete očajni, samo recite ove tri riječi!

Iznenađujuće jednostavna vježba kojom možete svoje misli razbistriti kad se osjećate depresivno.

Uostalom, u životu ne može svaka sekunda u danu biti puna osmjeha i sunca, osjećaćete se loše s vremena na vrijeme. Bez tih padova, ne biste cijenili uspjehe, stoga ne očajavajte ako vam je život ponekad težak.

Umjesto toga, kad se događa nešto što vam se baš i ne sviđa, još uvijek možete iz toga nešto naučiti i rasti. Možete rebalansirati svoj um, tako da negativnost ne dominira vašim razmišljanjem.

Kako to učiniti?

Jednostavno. Sve počinje s psihijatrom Viktorom Franklom, koji je govorio o “volji do smisla“. On predlaže – umjesto da očekujemo nešto od života, treba da pitamo  – što život očekuje od nas.

U nacističkom koncentracionom logoru svjedočio je ljudskoj sposobnosti pronalaska smisla u svemu i svačemu – čak i u najgoroj vrsti patnje. On je iskoristio svoje iskustvo kako bi izgradio svoj način psihoterapije (logoterapije).

Premisa je ovo: morate pokušati shvatiti smisao u svakom trenutku života, bez obzira na to je li negativno, neutralno ili pozitivno.
Dakle, postoje 3 riječi o kojima želim da razmislite kada sljedeći put osjetite krajnji očaj i pustoš.

Vidim smisao u …

Nakon što ste naučili ove riječi, pokušajte završiti rečenicu pronalazeći smisao u vašoj situaciji. Bez obzira koliko se loše stvari mogu činiti, uvijek postoji trun pozitivnosti skriven u trenutku; sve što morate učiniti je – pronaći ga.

Ove 3 riječi mogu vam pomoći da prevladate mračna vremena s kojima se susrećete i da bolje razumijete plan koji svemir ima za vas.

Morate se zapitati: u ovom trenutku, dok se nosim s ovim izazovima, što život očekuje od mene?

I da, ponekad će život očekivati da budete tužni, da tugujete zbog gubitka, da osjetite očaj, ali kad jednom shvatite da postoji smisao u vašoj patnji, lakše ćete je podnijeti.
Pronalaženje smisla je često prvi korak u procesu ozdravljenja i može vam pružiti razne druge načine na koje se možete nositi s onim što je pred vama. Ono ne može blokirati bol; ali može pružiti utjehu i trenutke kada je bol manja.

Naravno, kada se suočavate s preprekom – koliko god ona bila velika ili mala, korisno je koristiti kombinaciju pristupa. Ovo je samo jedan od mnogih koji se mogu koristiti. Uostalom, smisao je hrana za duh.

Send this to a friend