Psihologija

Kako biti sam, ali ne i usamljen

Većina ljudi se boji samoće. Oni ne razumiju da postoji blago koje se može naći u samoći, jer samo bivanjem sa samim sobom možete pronaći pravo blaženstvo.

Učenje kako biti sam bez osjećaja usamljenosti počinje sa sljedećim koracima:

1. Osvijestite trenutak kada postajete zauzeti bez razloga

Prva sklonost je samoću nazvati usamljenošću, a zatim se uhvatiti raditi nešto. Učini nešto. Zašto? Zato što želite pobjeći u strahu i na taj način vas ego odvlači od tog trenutka. Učinite nešto, ali nemojte samo prati prozore, očistiti nešto, sortirati papire ili uputiti telefonski poziv.

Um je indoktriniran u užurbanost i poludi kad tražite od njega da bude miran. Čak može postati depresivan (“Beskoristan si, lijen”).

To su strašne misli i one su povezane sa starim programima koji su usađeni u vašoj podsvijesti. Svi se odnose na neki identitet koji ste preuzeli u svojoj prošlosti, a koji sada vlada vama.

2. Povežite se s prirodom

Ako prođete prvu fazu, sljedeće što treba učiniti je povezati se s prirodom. Svijet prirode je uvijek ritmičan i prije svega miran. Pođite u prirodu. Tamo se možete osloboditi stresa vašeg materijalnog života i svega što ide s njim.

Nemojte ostati samo sat vremena – ostanite duže. Ostanite u prirodnom svijetu dok vam um ne postane miran, a zatim ostanite još duže. Ostanite dok se vaše tijelo ne opusti, dok ne počne disati, a zatim ostanite još duže.

Budi mirni. Počinjete iskušavati svoj unutarnji svijet. U ritmu je s prirodom.

3. Dopustite sebi da ostanete u tišini

U zapadnom svijetu mirnoća je uspjeh. Ne toliko u istočnim zemljama u kojima se kultiviše tišina. Dajte sebi dopuštenje. S vremenom, tišina će vas hraniti, možda vas iscijeliti.

Ostanite u tišini tri dana ili sedmicu, možda tri mjeseca. Ostanite sve dok ne zaboravite sve uloge koje igrate i načine na koje se prekrivate identitetom.

4. Budite mirni

Od ove tačke možete uroniti u dublju tišinu. Dopustite da um sklizne u osjećaj – duboki osjećaj. Osjetite dah. Primijetite njegovu teksturu, temperaturu i ritam. Osjetite kako organi vašeg tijela djeluju i osjećaju vaš duh. Dopustite da se proširi tako da možete nadići tjelesni ja i osjetiti prostor koji zauzimate, a zatim sav prostor.

Vaš um će početi mijenjati teksturu dok to radite. Postaće mekši, lakši.

Samoća nije isto što i usamljenost. Samoća uvijek traga za nečim. Bolna je i demorališuća. To je ego koji nikada nije dovoljan ili nema dovoljno

Odvojite vrijeme za samoću.

To je kao zadovoljstvo bivanja u maternici. Sve je sigurno, sigurni ste i zbrinuti. Nije ni čudo da djeca plaču kad napuste mir maternice. Oni u suštini napuštaju Edenski vrt, gdje postoji ljubav i ne postoji stres.

Send this to a friend