Psihologija

Kako da nađete smisao u svom poslu i budete srećni?

Posljednjih nekoliko godina veoma su popularni tekstovi o tzv. psihičkom ili mentalnom „kolabiranju“ usred konstantnog stresa i posla (sagorijevanje – „burnout“).

Istraživanja pokazuju da su oni koji osjećaju da doprinose na svom poslu i da imaju svrhu srećniji, što izvršavanje dnevnih zadataka čini manje stresnim i pomaže ljudima da uživaju u poslu koji obavljaju.

Pronalaženje značenja u onome što radite može vas učiniti srećnijim. Ako ne znate „kako da pronađete značenje“, ovi savjeti vam mogu pomoći:

Ispričajte svoju priču

Istraživanja su pokazala da ono što pričamo sami sebi može odrediti kako se osjećamo u vezi sa našim poslom i koliko je velika naša strast dok radimo. Jednom kada počnete da razmišljate u tom pravcu da imate kontrolu nad onim što se dešava, vaše samopouzdanje će se poboljšati. Vaša karijera je potraga za blagom. Prihvatanjem te činjenice možete promijeniti ono što želite da uradite sa svojim životom, ali takođe možete promijeniti način na koji mislite o onome što radite.

Fokusirajte se na svrhu

Eksperti savjetuju da pronalaženje svrhe nema veze sa vašom pozicijom, niti sa time gdje se nalazite u kompanijskoj hijerarhiji. Pokušajte da uvidite sve prednosti vašeg posla, kao i mogućnosti da napredujete ili nešto naučite. Jednom kada postavite sebi cilj koji ima svrhu, bićete više motivisani da ga dosegnete.

Rad može biti i zabava

Isprobajte jednu vježbu: zapišite šta vam se sve sviđa u vašoj karijeri do sada, kao i ono što vam je mrsko. Zatim, pokušajte da identifikujete stavku po stavku – šta je smisleno, a šta nije. Ova vježba vam omogućava da naučite kako da usmjerite svoje vrijeme i energiju na stvari koje vas čine srećnim. Umjesto da pokušavate da poboljšate stvari koje „mrzite“ i znate da niste dobri u njima, pokušajte da radite ono što vam daje pozitivnu energiju.

Send this to a friend