Psihologija

Kako da se postavite u odnosu sa narcisom: Osam savjeta da odreagujete kako treba

aftershave

Osim što će vam ovih osam savjeta pomoći prilikom kontakta sa narcisom, pomoći će vam da shvatite da se zapravo radi o vrlo nesigurnim i ranjivim osobama.
Ljudi skloni narcizmu su uglavnom zabavni, harizmatični i dobri u onome što rade. Ukoliko su vam saradnici, imaćete velike šanse da vaš poslovni tim uspije.

Istraživači Univerziteta u Notingemu su ustanovili da postoje dva tipa narcisa:

1. ranjivi tipovi – spolja imaju masku samoljubivosti dok su iznutra slabi i ranjivi
2. “grandiozni” tipovi za razliku od prethodnih, istinski vjeruju u svoju veličinu i pri tome, mogu biti zaista tako dobri kao što misle.

Upravo grandiozni tip narcisa ima izraženu sklonost ka manipulativnosti i psihopatiji (nedostatku empatije i osjećaja kajanja).
Sensa navodi osam načina kako da se emotivno postavite u situacijama u kojima imate kontakt sa narcisima:

1. Neophodno da utvrdite s kojim tipom narcisa imate posla. Ranjivi narcisi su nesigurni. U poređenju sa “grandioznim” narcisima, oni manje ispoljavaju svoje emocije pa ćete teže shvatiti da imate posla sa narcisom. S druge strane, “grandioznog” narcisa možete da koristite za postizanje porodičnih ili poslovnih ciljeva, dok god on želi da bude dio toga.

2. Pokažite bijes i ljutnju. Kao što smo spomenuli, mnogi narcisi vam se mogu “podvući pod kožu”. Ukoliko vaš narcis svaki put kada nešto radite želi da skrene pažnju na sebe i redovno vas prekida, prepoznajte odakle dolazi vaša frustracija i bijes usljed toga i spriječite takve situacije u budućnosti tako što ćete odreagovati.

3. Procijenite odakle proizilazi ponašanje narcisa. Ranjivi narcisi imaju potrebu da se osjećaju dobro u vezi sa samima sobom, zbog čega mogu ponekad da se ponašaju podmuklo. Mogu čak biti u stanju da dovode u pitanje vaš autoritet kako bi vam napakostili. Kada jednom shvatite da sve to proizilazi iz njihove lične nesigurnosti, pokušajte da ih učinite sigurnim u sebe, ali samo u onoj mjeri koliko je dovoljno da se fokusiraju i obave svoj zadatak. Vodite računa da ih ne hvalite previše jer ćete time samo dodatno da rasplamsate njihovu egocentričnu prirodu.

4. Uzmite u obzir i situacije u kojima se narcisoidno ponašanje neke osobe pokazuje. Narcisoidnost je povezana s nesigurnošću, a pojedine situacije mogu da izazovu i pokrenu nesigurnosti. Npr. ukoliko neka osoba nije dobila unaprjeđenje na poslu a sada mora da sarađuje sa osobom koja je dobila to unaprjeđenje, njena nesigurnost će se vremenom samo pogoršavti, dok će osoba postati narcisoidna u odbrambenom smislu, osvetoljubiva i pakosna. Važno je da upamtite da takve situacije pomažu u kreiranju “čudovišta” sa kojim morate da komuncirate i budete u direktnoj interakciji.

5. Održavajte pozitivan stav. Ukoliko imate posla s narcisom koji crpi lično zadovoljstvo gledajući kako drugi pate, znajte da će samo posmatranje tuđe patnje dodatno ohrabriti narcisa da bude još agresiviniji u svom ponašanju. Pokušajte da budete smireni i da ne izgledate frustrirano i zbunjeno bez obzira što se tako osjećate. Postepeno će ponašanje narcisa da se stiša i izgubi na prvobitnom intenzitetu. Imajući na umu sve što smo do sada rekli, možda ćete biti u stanju da olakšate neku buduću situaciju i popravite odnose sa narcisom.

6. Ne dozvolite sebi da “iskočite iz šina”. Može lako da vam se desi da izgubite samopouzdanje i osjećaj svrsishodnosti u trenucima kada narcis “okrene reflektore ka sebi”. Ne treba da vas brine sve što ova osoba kaže ili uradi, ma koliko “vrištala” za vašom pažnjom. Pokušajte da izbalansirate u nastojanju da ostvarite započete ciljeve vodeći računa da ne pređete granicu i ublažavajući napetosti i nesigurnost ugroženog narcisa.

7. Zadržite svoj smisao za humor. Možete da ignorišete narcisoidnu osobu ali isto tako ponekad možete da joj priđete humorom i smijehom. Možete pokušati da ukažete na loše strane egocentričnog ponašanja kroz šalu i osmijeh ali se trudite da ne budete grubi. Ovakav pristup će najviše odgovarati “grandioznom” tipu narcisa koji će to shvatiti kao zabavu.

8. Procijenite da li je narcisu potrebna pomoć. S obzirom da mnogi narcisi zaista imaju nizak stepen samopouzdanja i dubok osjećaj da imaju nedostatke, važno je da prepoznate da li im je potrebna stručna pomoć psihologa ili psihoterapeuta.

Tagovi

Send this to a friend