Psihologija

Kako da uspijete da spavate svako veče 8 sati i pored brojnih obabeza

Sa zgusnutim rasporedom i nepredvidim događajima tokom dana čini nam se da je teško da organizujemo svoje dnevne aktivnosti, a kamoli raspored spavanja. Međutim, uz prave odluke sve je moguće.

Evo šta treba da uradite da biste spavali dovoljno:

1. Nemojte piti kafu i napitke koji sadrže kofein poslije 14 časova

Kafa nije voda, pa da se pije kada god vam padne glava. I kada sjednete u kafić, vi po navici naručujete espreso. Nemojte to da radite. Poslije 2 popodne zamijenite kafu cijeđenim miksom ili kiselom vodom.

2. Nosite udobne pižame

Ako nosite garderobu za spavanje koja nije udobna, koja vas steže, može da poremeti vaše spavanje. Odaberite pravi model za zimu ili ljeto da vam ne bi bilo previše hladno ili previše toplo.

3. Topla kupka pred spavanje za opuštanje

Dok mijenjate posteljinu, perete zube, pripremate odjevnu kombinaciju za sjutra za posao, pustite vodu u kadi, sipajte morsku so, omiljenu kupku i upalite svijeće. Kupka pred spavanje može da opusti i tijelo i um i da vas pripremi na dug i miran san.

4. Telefon se ne dira sat vremena prije odlaska u krevet

Tehnologija u vidu telefona, televizora, kompjutera, laptopa može ozbiljno da poremeti vaš san. Ako gledate film ili seriju, moguće je da će da vas razbudi i da nećete moći da prekinete kada je stvarno vrijeme za spavanje. A ako skrolujete kroz razne Instagram i Fejsbuk profile, takođe nećete moći da stanete jer ćete stići do profila svekrve komšinice vaše bake, a nećete znati ni kako ste tu završili. Nećete ništa bitno propustiti ako telefon uzmete u ruke tek sutra ujutru.

5. Tamne, punije zavjese za spavaću sobu

Ukoliko je vaša spavaća soba osvijetljena, ili generalno imate problem da zaspite kada je jako svijetlo, veoma je pametno da nabavite tamne zavjese koje mogu da se povuku i zaklone prozore tokom noći.

6. Idite u toalet prije odlaska u krevet

Ovdje možemo dodati i stavku da ne pijete vodu i ostale tečnosti sat, dva pred odlazak u krevet. Da se ne biste budili tokom noći zbog odlaska u toalet, obavezno sve obavite i završite prije nego što legnete.

7. Izbjegavajte obroke poslije 5,6 popodne

Naravno, ovaj podatak je relativan, jer ako idete kasnije u krevet možda ogladnite. Ali ako odete na vrijeme, ne bi trebalo da jedete poslije 5, 6 popodne.

8. Radije vježbajte ujutru nego uveče

I ovo se može shvatiti individualno, ali ponekad se poslije vježbanje ne osjećate izmoreno već imate više energije nego prije aktivnosti. I tako dok ste pod adrenalinom vrlo će vas teško uhvatiti sat. Zato radije vježbajte ujutru ili tokom dana ukoliko imate tu privilegiju.

Send this to a friend