Psihologija

Kako pomoći sebi u slučaju paničnog stresa

Stresne situacije jesu teške, ali postoje vježbe koje će nam pomoći da što prije prebrodimo ovakve momente u životu.

Stres može da izazove paniku, u kojoj gubimo kontrolu nad situacijom. Jak spoljni stres može da nas psihički i fizički slomi, posebno ako smo i inače na rubu snaga, slabi, iscrpljeni radom i teškoćama. Ako osjetimo nastupajuću krizu, moramo umjeti da sami sebi (brzo) pomognemo.

Smirite se, bez odlaganja. Burna emocionalna reakcija može da vas ozbiljno ugrozi!

Pravila hitne samopomoći su:

1. Zaustavite to. Kažite sebi zapovjednim tonom: stani. Moram da prestanem s ovim. Moram preusmjeriti tok svoje reakcije.

2. Dišite duboko i sporo. Dotad ste disali kratko i ubrzano, zar ne? Udišite polako (brojite do deset), zadržite dah (izbrojite do tri), pa sporo izdahnite. Zatim brojke povećajte.

3. Uklonite fizičku napetost. Sjednite i potpuno se opustite. Snažno se protegnite uvis. Podignite ramena visoko i pustite da “padnu”. Obgrlite se rukama i istegnite leđa.

4. Blokirajte razvoj negativnih misli. Priznajte da je vaša reakcija normalan odgovor na događanja spolja (makar i da nije tako).

5. Zamislite najgore. I vidjećete, na iznenađenje, da svaka situacija ima i ne tako strašan izlaz. Na primjer, gubite mjesto direktora. Dobro. Moći ćete zato subotom ići na gotovo zaboravljene izlete.

6. A sad mislite pozitivno! Sjetite se prelijepog sutona na moru. Proživite ga još jednom u mislima. Ili zamislite neki događaj u budućnosti i temeljno ga u nekoliko slika “proživite”.

7. Masaža (akupresura). Izmasirajte dobro potiljak i vratne i ramene mišiće. U kritičnoj situaciji jako stisnite spoj palca i kažiprsta lijeve ruke palcem i kažiprstom desne ruke.

8. Nasmiješite se. Zar i to? Sami ste pa možete. To će biti znak i naredba tijelu da se “sredi” i vrati u mirnu luku. Dočekajte stres uvježbani (koliko se može)!

Tagovi

Send this to a friend