Psihologija

Kako praznična muzika utiče na raspoloženje

U vrijeme praznika često smo prisiljeni da na javnim mjestima iznova slušamo poznate „vesele melodije“. Naučnici upozoravaju da stalno ponavljanje istih prazničnih pesama može negativno uticati na produktivnost i raspoloženje.

Izloženost neizbježnim i ponavljajućim zvukovima klasičnih svečanih pjesama izaziva nevoljnost ‒ distimiju, koja se može manifestovati kao tjelesna bolest. To je zato što mozak postaje zasićen, izazivajući negativne reakcije. Ako ste zabrinuti zbog posla, imate novčane ili porodične probleme, stalna poplava veselih pjesama za vrijeme praznika može pojačati vaš stres umjesto da ga olakša.

Isto tako, te pjesme mogu odvlačiti pažnju, što utiče na produktivnost zaposlenih i iritaciju potrošača. Anketa potrošača pokazala je u izvještaju za 2011. godinu da samo 23 odsto Amerikanaca uživa u prazničnoj muzici.

Klinički psiholog Linda Bler kaže da praznična muzika može biti mentalno naporna.

„Ljudi koji rade u prodavnicama, moraju da ignorišu takvu muziku, jer ako to ne učine, ona ih sprečava da se usredsrede na bilo šta drugo”, navodi ona.

Zato se savjetuje da se muzika na javnim mjestima (posebno u prodavnicama) prilagodi tako da ljudima ne bude dosadno. Puštanje istih božićnih pjesama tokom cijele praznične sezone zamara potrošače i prolaznike, tako da raznovrsnija muzika može očuvati dobru volju i mentalno zdravlje.

Istraživanja su takođe pokazala da zimski mirisi poput bora i cimeta izazivaju prijatne emocije, tako da možete uključiti i druge receptore kada slavite praznike. Ako sve ostalo ne uspije, slušalice mogu biti dobar novogodišnji poklon.

Send this to a friend