Psihologija

Kako preživjeti traženje posla?

Poslali ste biografiju na 50 oglasa za posao, grickate nokte, pikirali ste neke firme gdje biste baš voljeli da radite, i sad treba da čekate? Kako!? Nervozni ste, nestrpljivi, u neizvjesnosti – kako preživjeti?

Umrežavajte se
Okrenite se sređivanju vašeg online prisustva, posebno se fokusirajte na LinkedIn i prezentujte se svijetu u pravom svijetlu. Sigurno osjećate da je došlo vrijeme da se uozbiljite: bez razuzdanih fotki Fejsu, bez slika sa naočarima za sunce na profilnoj na Instagramu. Birajte pažljivo kako sebe predstavljate, sada ste svoj asistent, menadžer, PR, stilista i marketinški direktor.
Na LinkedIn–u se povežite sa ljudima iz svih branši, pošaljite im poruku zahvalnosti, budite prisutni i vrijebajte svoju priliku.

Vježbajte
Vraćanje u formu nakon šest mjeseci provedenih u bibliotekama trebalo bi da bude prvi prioritet diplomca. Bićete sigurni tokom intervjua za posao, porašće vam elan, rastegljivost, kondicija i bićete spremni da pokorite svaku poslovnu atmosferu. Manje ćete misliti na čekanje kada imate šta da radite.

Započnite blog
Blogovanje o vašoj oblasti od interesa je odličan način da demonstrirate strast prema vašoj izabranoj karijeri. Nikad o alkoholu i o tome koliko mrzite svog bivšeg šefa. Pišite o svojoj niši i svaki poslodavac koji posjeti vaš blog biće impresioniran. Možda da pišete blog o tome kako preživjeti traženje posla? Povežite blog sa LinkedIn-om.

Čitajte iz zadovoljstva
Sjećate li se kako je bilo čitati knjigu samo zato što ste mogli? To rijetko i zastarjelo zadovoljstvo može biti vaše još jednom. Uživajte sada, možda ćete imati previše obaveza kada se zaposlite. Nadgrađujte se, čitajte sve o sferi posla koja vas zanima ili radite na obogaćivanju svog rečnika čitajući klasike. Sada možete da idete na predavanja koja vas zanimaju, a ne zato što morate.

Ne upoređujte se sa drugima
Spasićete sebe iz ovog vrzinog kola i toksične navike ako se posvetite sređivanju zaostalih poslova – sada konačno na red dolaze nagomilane skripte, novine, stare reklame, papiri koje ste čuvali iz zaboravljenih razloga, pretresanje ormara i oslobađanje od viška stvari. Ne lažite da nemate šta da obučete. I da nemate one komade koje niste obukli više od pet godina, koje se razvlače po ormaru, jer ćete ih jednom MOŽDA nositi. Bacite to! Sve je to nakupilo lošu energiju u vašem domu.

VISION BOARD
Napravite kolaž života koji očekujete. Sklopite kolaž od slika koje predstavljaju vaše, želje, snove, nadanja. Pucajte na veliko. Stavite vilu iz snova, putovanje, preskupu plastičnu operaciju, tašnu koja košta kao automobil – mi ne osuđujemo. Fokusirajte svoju energiju na svoje snove, podesite svoju frekvenciju naviše i tražite to od sebe.
Ovo radite na godinu dana ili dvije. A onda razradite kvartalni plan kako ćete to postići. Nema veze što sad ne radite i nemate novca. Kad vas pozovu na razgovor za posao, bićete spremni. Znaćete šta želite, kuda idete, bićete nezaustavljivi.

Istražite kompaniju koja vas zanima
Istraživanja su pokazala da pri traženju poslova bolje prolaze izbirljivi. To znači da pre nalaze posao na boljoj i višoj funkciji oni koji provedu više vremena pripremajući svoj CV i online prisustvo prema potrebama željenog poslodavca. Površni nezaposleni koji klikću na “sve što ima” jer im treba novac, dobijaju i takve odgovore, površne ponude za “običnog radnika”. Zahtijevajte poštovanje i dobićete ga. To znači utrošak vremena pri istraživanju kompanija i njihove strukture. Prije svega, poslodavci traže nekoga ko je strastven prema kompaniji, žele ljude za koje procijene da će se truditi. Pretplaćivanje na industrijske časopise je korak u pravom smjeru, ali za stvarno insajdersko znanje najbolji je odlazak u glavnu kancelariju firme.

Honorarni rad
Razmislite o stažiranju kao superheroj kancelarije. Gdje god da je fotokopiranje, bićete tamo. Gdje god da je neko žedan, donosićete im čaj. Gdje god je neko bolestan, naći ćete kratkoročno zaposlenje. Vi ste iznad sitnih rivaliteta u kancelariji, odvojeni od ogovaranja, niste pozvani na piće poslije posla. Pojavljujete se samo kada je potrebno i nestanete mnogo prije nego što neko može da nauči vaše ime.

Započinjanje biznisa – Ideje su novac
Svi uspješni biznisi počeli su kao ideje. Sve ideje su potencijalno uspješni biznisi. Kuke za šešire? To je posao. Grafitne olovke? To je posao. Vi ste možda sljedeći svjetski mogul. Zašto da čekate da vam odgovore na prijavu. Krenite nešto odmah da radite.

Obucite se da bi impresionirali
Da li ste čuli frazu: “Obucite se za posao koji želite, a ne za posao koji imate“? To funkcioniše. Kada vas pozovu na posao obucite se za poziciju do koje želite da stignete, a ne za onu za koju vas pozivaju. Tako ćete sigurno ostaviti dobar utisak na poslodavca koji pored sebe želi ljude koje možete da upamtite. Od 1958. do 1964. godine, anonimni bankovni službenik u Ohaju dolazio je na posao svakodnevno u odijelu astronauta. Ljudi su mu se smijali, pokazivali prstom i tražili da razgovaraju sa njegovim nadređenim. On se posljednji nasmijao. Ime mu je bilo Neil Armstrong.

Send this to a friend