Psihologija Svoje probleme sa posla nosite kući

Kako zbog posla možete postati loša majka

Kada majke traže novi posao, često odluku donose prema visini plate ili fleksibilnosti posla. Ali, prema istraživanjima, postoji barem još jedan faktor koji moraju uzeti u obzir.

Majke moraju razumjeti s kakvim ljudima rade, jer toksično kancelarijsko okruženje može upropastiti njihov život, ali i život njihove djece pa moraju mudro birati, piše portal BrightSide.

Imate “loš posao”

Loše radno okruženje uglavnom se odnosi na nedostatak brige za druge i ne mora se vezati samo za lošeg šefa. To, na primjer, može uključivati uvredljive primjedbe o drugima i isključivanje ljudi iz tima.

Svoje probleme sa posla nosite kući

U jednom istraživanju učestvovalo je 146 zaposlenih majki i njihovih partnera koji su otkrili kako se prema njima odnose na poslu i koliko vjeruju da su djelotvorni kao roditelji.

Rezultati su bili prilično jasni: loša kultura na radnom mjestu obično se donosi kući i može imati velike posljedice.

To se može vidjeti kod majki koje su se morale suočiti s izazovnim situacijama s kolegama na poslu pa su sklone koristiti strožije stilove kad je u pitanju majčinstvo.

Autoritativni roditelji utiču na društvenu prilagodljivost svoje djece

Autoritativni roditelji imaju velika očekivanja i češće postavljaju jasna pravila. Takođe, ne pružaju svojoj djeci produktivne povratne informacije i podršku koja im je potrebna pa zbog toga djeca imaju puno problema.

Na primjer, mogu pokazati agresivno ponašanje izvan kuće ili mogu biti sramežljivi i plašljivi u komunikaciji s drugima, a to sve može dovesti do depresije i tjeskobe, slabe samokontrole i manjka socijalnih vještina.

Toksične kancelarije uvjeravaju majke da nisu učinkoviti roditelji

Vrijedi spomenuti da je loša radna atmosfera dovela do toga da mnoge majke osjećaju kako nisu učinkoviti roditelj.

To se može objasniti tako što takve majke pokušavaju kontrolisati sve što se događa u životu njihove djece.

Šta uraditi?

Kada postanete svjesni da vaši svakodnevni događaji na poslu utiču na vaš odnos sa djecom, možete odrediti koji će biti vaš idući korak.

Na primjer, možete razgovarati sa šefom ili kolegama o nezdravom radnom okruženju, izbjegavati osobe koje vam ne odgovaraju ili pronaći drugi posao.

Takođe možete pokušati promijeniti roditeljski stil, a poslovne probleme ostaviti gdje im je i mjesto – na poslu.

Send this to a friend