Psihologija brojni brakovi doživljavaju svoj krah

Koje sve emocije proživljavamo tokom razvoda?

Uslijed pandemije korona virusa brojni brakovi doživljavaju svoj krah, a stručnjaci vjeruju da će se trend porasta razvoda nastaviti i u periodu pred nama. Stoga, ukoliko se trenutno nalazite u ovom procesu, za početak znajte da niste usamljeni. Kao što ćete uskoro moći da pročitate, većina osoba proživljava isti ili sličan spektar osjećanja, jer u tom trenutku nije važno da li ste vi ili vaš partner inicirali pokretanje brakorazvodne parnice. Često je posrijedi dodatni izazov, a to su djeca, ili neriješeni problemi na polju nekretnina i finansija. Pritom, neki parovi uspiju relativno brzo da postignu dogovor, a nekada agonija traje, i biva propraćena neprijatnim ili neprijateljskim gestovima. Prirodno je da obje strane pate zbog gubitka osobe sa kojom su nekada živjele skladno, a budućnost izgleda neizvjesno. U redovima koji slijede, pročitajte koje emocije se smjenjuju i na koji način možete lakše da se nosite sa njima. Nadamo se da će vama ili bliskoj osobi ovaj tekst pomoći da lakše prebrodite krizu.

1. Šok

Kao što smo već napomenuli, razvod je podjednako buran za oba partnera, te ukoliko saopštavate vijest da želite rastanak, imajte na umu da će to vjerovatno predstavljati iznenađenje, a sa druge, ukoliko je vama to rečeno, znate i sami da stvari ne idu tako lako. Emocije ne mogu da izblijede preko noći i potrebno je vrijeme da se razvežete od tog iskustva.

2. Neprihvatanje

Sasvim je prirodno da u početku vjerujete da je sve samo ružan san iz koga ćete se probuditi, i sve će biti po starom. Ovakvom odlukom otvaraju se mnoga pitanja, prije svega, zašto i kako je došlo do toga, odnosno – gdje je nastao problem. Ipak, potrebno je primiriti se i prihvatiti istinu, jer je druga strana riješena da nastavi dalje sama.

3. Izbjegavanje

Naravno da nije lako nositi se sa negativnim emocijama, ali zabijanje glave u pijesak nije rješenje. Ukoliko se ne suočite sa emocijama kako dolaze, vremenom će vas sve stići i preplaviti. Razgovarajte sa supružnikom i pokušajte da postignete dogovor u vezi sa pravnim formalnostima.

4. Bijes

Ovo je još jedna u nizu očekivanih reakcija, jer razvod možda nije bio vaš izbor, a već znate da će se odraziti na sve sfere života. Ipak, stavite do znanja i dalje zakonskom saputniku kako se osjećate, jer sve što se potiskuje, može narušiti opšte stanje organizma.

5. Frustracija

Ovakav razvoj situacije znači da ćete neko vrijeme biti posvećeni aktivnostima, u kojima se ne pitate za sve. Stoga, pokušajte da sagledate kako stoje stvari i na šta možete da utičete, a nakon toga ponovo razgovarajte oko nove organizacije porodičnih aktivnosti.

6. Anksioznost

Sve se odjednom promijenilo, sigurnost polako izmiče pod nogama, i ne znate šta donosi novi dan, što budi anksioznost. U ovakvim životnim obrtima, najbolje je okružiti se ljudima koji vas vole i razumiju, jer ćete lakše moći da krenete dalje sa jasnijom slikom pred očima.

7. Ubjeđivanje

Nije isključeno da ćete pokušati da ubijedite partnera da se predomisli, uz poznate fraze i obećanja, ako ne i trikove zavođenja, ali pokušajte da razmislite da li je riječ o istinskoj želji ili ponosu. Naravno, promjena odluke je moguća, ali jedino istinskim razgovorom.

8. Depresija

Svijet oko vas se ruši, mjeseci pred vama izgledaju beznadežno, i sve što želite jeste da se zavučete u svoju ljušturu patnje. Međutim, to nije dobro na duže staze, već pokušajte da ugodite sebi i razmislite šta možete da učinite za bolje sjutra.

9. Preplavljenost

U jednom trenutku postajete svjesni svih obaveza, što tekućih, što nametnutih u vidu preseljenja, podjela zaduženja oko djece, odlaska u sud… Tada na scenu stupa dobra organizacija i mali koraci, tako da obje strane podijele zajedničke obaveze na ravne časti.

10. Mržnja

I ovo osjećanje može biti prisutno ukoliko ne možete da izdejstvujete ono što želite, a nekada je potrebno napraviti kompromis. Treba imati u vidu da u pregovorima različite prirode, ljubaznost i te kako pomaže, a negativna osjećanja izazivaju kontraefekat. Ukoliko imate zajedničku djecu, zadatak je složeniji, jer je suštinski važno održati prijateljske odnose.

11. Želja za osvetom

Gdje ima mržnje, ima i želje za osvetom, koja može biti prouzrokovana prevarom ili nezadovoljstvom ishodom procedure. Nekada je ovo nemoguće kontrolisati, jer uspije da obuzme. Ipak, bijes treba da bude usmjeren na drugu stranu, tako što ćete naći sport ili aktivnost po svojoj mjeri.

12. Prihvatanje

Napokon, nastupa trenutak mirenja sa realnošću, jer nema nazad. Najbolje je naučiti lekciju i gledati naprijed sa nadom u bolje dane.

Send this to a friend