Psihologija Fušer

Maltretiraju vršnjake jer nemaju firmirane stvari

“Fušer” je postao epitet koji dobijaju ona djeca kojima roditelji ne kupuju firmirane stvari i dio je novog vida vršnjačkog nasilja u kom se koriste nove tehnologije kako bi se utvrdilo da li je nečija garderoba original ili kopija.

Kako prenosi N1, djeca koja ne prođu ovaj materijalistički test, nerijetko postaju meta imućnijih. Tako se dolazi do toga da ukoliko ne izdvojite trećinu, a nekad i polovinu plate za obuću svog djeteta, moguće je da će ono biti nazvano “fušerom”.

Ako nasilnici nisu sigurni da li je nečija garderoba firmirana, nerijetko će vršnjacima skenirati kod na garderobi. Ukoliko aplikacija ne izbaci rezultat – dijete može biti izolovano, zadirkivano, a nekad i fizički zlostavljano.

“Ima razdvajanja, i to dosta, i separisanja po grupicama. Djeca koja ne mogu lijepo da se obuku, kupe firmirano, podsmijavana su u školi. Meni to nije normalno, jer svako danas oblači ono što ima, prema mogućnosti roditelja. Ne možemo mi svi da kupimo jednako – patike ‘najk’ su 20.000 dinara. Sa ovim platama i penzijama, to je nemoguće”, kaže Snežana Katić, baka jedne učenice.

Po riječima dječijeg psihijatra Olivera Vidojevića, u pitanju je stari problem u novom ruhu. Djeca koja se nađu na meti nasilnika bivaju istraumirana i stigmatizovana, dok svi ostali odrastaju u zebnji da će, ukoliko ne ispune kriterijume i sami biti zlostavljani. Posljedice po mentalno zdravlje takve djece mogu biti i pogubne.

“Takvi slučajevi postoje, nažalost, i u kliničkoj praksi, gdje neka djeca, kada ne dobiju određeni telefon ili određene patike su u stanju da prave velike probleme roditeljima, a nekad i da dignu ruku na sebe”, kaže Vidojević.

Djeca odrastaju u potrošačkom društvu, dodaje Vidojević, i kopiraju vrijednosti koje usvajaju pod uticajem iskrivljenog sistema u kom se materijalno postavlja iznad svega – pa cijena i brend postaju zamjena za identitet.

“Mi u svom odraslom svijetu, načinu komuniciranja i načinu reklamiranja nudimo djeci to kao oznaku – ako je određeni brend, to podrazumijeva da je to prihvatljivo, a ako nije, onda je neprihvatljivo. Kao neko ogledalo u kom se ogledaju djeca, i onda kad je neprihvatljivo, oni hoće to ogledalo da razbiju”, kaže Vidojević.

Ukoliko vi lično učite dijete da materijalne vrijednosti nisu najvažnije, ne znači da će vam dijete biti bezbjedno, poručuju stručnjaci.

Najbolji savjet u borbi protiv ovakve stigmatizacije je poboljšanje komunikacije između samih roditelja i zajednički uticaj na djecu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
prijatelj
Gost
prijatelj

Đeca u Crnoj Gori trebaju da budu dobra, skromna i zahvalna.

Eto tako
Gost
Eto tako

Kakvi roditelji takva i djeca,ili fini i kulturni,ili primitivni i divlji! Tu jedino skola moze pomoci,strogim kaznjavanjem do iskljucenja iz skole zbog maltretiranja druge djece…Ali posto kod Nas sve zavrsavaju veze,tako SE I Ovi problemi zataskavaju i zaboravljaju!

Bakica
Gost
Bakica

Treba lijepo kao u “Anto Djedovic “u baru svi da imaju skolsku odjecu da su svi isto obuceni kao u navedenu.onda bi sacuvali djecu od tih stvari nebi se znalo ko ima ko nema sva djeca bi bila jednaka.

Jagodica
Gost
Jagodica

Da, ovo se mom djetetu desava u Pg. Dijete je I iznervira se, Iako ga ucim da ne treba da mu bude bitno Sta je neko drugi rekao. Ali ta Djeca su Kao krpelji , salijecu da bi maltretirali I ponizavali.

otac
Gost
otac

Nasilnici koji maltretiraju “fusere” kako ih nazivaju su “psiho” i njihovi imucni roditelji bi trebalo to da znaju od strane psiholiga ali vas je gospodo strah od novopecene elite….

Rjesenje
Gost
Rjesenje

Uniforme su rjesenje. Ostalo su bajke.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

I mi mislimo kako su djeca loše odgojena, a ne da se pitamo u kakvoj to zemlji živimo kada od cijele penzije ne mogu jedne patike da kupim.

Statinijejasno?
Gost
Statinijejasno?

Obratite malo paznju ko su uzori djeci danas, pocevsi od muzike koja se plasira, pa do ovih “youtube-ra” – polupismenih likova koji zabavljaju djecu ne radeci nista.

marius
Gost
marius

Na veliku zalost sve je ovo tacno, a i dokaz kolko se nekad ljepse i bezbjednije zivjelo. Nekad su djaci u skole odili u takozvane skolske uniforme ,i svi su bili ravnopravni ,i ovog “zla” bilo nije.

Todor
Gost
Todor

Vazda je bilo privilegovanih. Samo nisi smio da progovoris kao sad

Eurodizel
Gost
Eurodizel

Kakva novost!!! Ekskluzivno saznaje N1, o praksi od 1992…

psihijatar
Gost
psihijatar

ako vaspitas dijete da mu je bitno onda ce doci do ovih problema. ako vaspitas dijete da bude NORMALNO onda ce mu biti smijesna svas ta prica

blago nama
Gost
blago nama

Vaspitaš dijete da bude NORMALNO, pa ga presretne dijete koje nije vaspitano da bude normalno, i otvori mu lobanju palicom. Pa ga ti onda vodiš u urgentni, pa mu hirurg zašije glavu, pa mu je psihijatri ponovo otvaraju i zatvaraju do kraja života, i sve je, samo ne NORMALAN. Zato oko za oko, zub za zub. Pa će onda svi… Više »

Send this to a friend