Psihologija pomozite sebi

Meditacija uma: Bojenje bojanki sa djecom kao terapija za opuštanje

Da biste kvalitetno proveli vrijeme sa djecom, ali se i opustili, umirili živce i oslobodili se stresa, u svakodnevnu rutinu ubacite – bojenje bojanki. Psiholozi je nazivaju novom meditacijom uma. Mališanima će to biti zanimljivo, povoljno će se odraziti na njihovu kreativnost i razvoj moždanih vijuga, a biće srećni i ispunjeni, jer nešto radite zajedno.

Vama će to i te kako prijati u ovim danima. Psiholog Majl Foks je radio istraživanje koje je pokazalo da bojenje ima isti efekat na stanje našeg uma kao i meditacija.

“Ono nam pomaže da se izolujemo od mračnih misli i problema, bar na trenutak zaboravimo na neprijatne okolnosti i fokusom na boje i linije “otresemo” stres i ne dozvolimo mu da postane hroničan”, tvrdi Foks.

“Dok budete bojili, vaš mozak će biti zdravo uposlen i tako ćete ga odbraniti od napada anksioznosti”.

Ukoliko nemate bojanke, možete da ih pronađete na internetu i odštampate. Ili precrtajte na papir neke likove iz bajki, kako bi djeci bilo još zanimljivije i onda zajedno bojite njihove omiljene junake. Podijelite flomastere i drvene bojice na “ravne časti” i prionite na posao.

Send this to a friend