Psihologija

Mijenjam život! Zašto novogodišnje odluke nikad ne sprovedemo?

Nova godina je vrijeme kada mnogi od nas postavljaju sebi teško ostvarljive ciljeve – bilo da je riječ o unapređenju na poslu, odluci da ćemo redovno vježbati, ili nejasno definisanom cilju u vezi.

Istraživanje Univerziteta u Skrentonu (Pensilvanija) pokazuje da svega osam odsto ljudi sprovede u djelo novogodišnju odluku, a razlog je djelimično u tome što su ciljevi koje sebi postavljamo često nerealni, vjerujući da u Novoj godini možemo da “postanemo potpuno drugačija osoba”, kaže Rejčel Vejnstejn, jedna od direktora škole u Portlandu (američka država Mejn), čiji polaznici se uče vještinama u oblasti međuljudskih odnosa i upravljanja finansijama, prenosi Blic.

Problem postaje još teži kada slušamo o megalomanskim ciljevima prijatelja i kolega ili marketinške poruke koje se odnose na ovaj kulturni fenomen.

Istina je da se “promjene dešavaju neprestano, u malim koracima”, objašnjava Vejnstejnova.

“Mnogima od nas se donošenje novogododišnjih odluka obije o glavu, a da toga nijesmo ni svjesni”, objašnjava Džozef Lučijani, psiholog iz Kreskila (Nju Džersi) specijalizovan za tehnike “self-koučinga”.

“Poslije nekoliko bezuspješnih pokušaja da poštujemo odluku koju smo donijeli, u nama se učvršćuje osjećanje neuspjeha, a u takvim okolnostima nam je teško i da pokušamo da odluku sprovedemo na drugačiji način”, objašnjava on.

“Praznične odluke su prazne… Entuzijam zamjenjuje osjećanje da je to ‘suviše teško ostvariti’”, kaže ovaj stučnjak, a posljedica je obeshrabrenost, koja nas sprečava da kasnije tokom godine odredimo nove ciljeve.

U čemu je tajna uspjeha

Ako ste čvrsto riješili da ostvarite određeni cilj u Novoj godini, počnite što prije. Ne čekajte prvi januar.

Timoti Pičil, profesor psihologije sa Univerziteta Karlton u Otavi (Kanada), kaže da je odlaganje sprovođenja odluke u djelo zapravo rezultat činjenice da se osjećamo dobro još dok opisujemo drugima svoje planove, ali da ih kasnije teško sprovodimo u djelo, na primjer, tako što ćemo kupiti patike za trčanje i prvo trčati na kraće staze, prije nego što se potpuno posvetimo odluci da učestvujemo na maratonu.

Stručnjaci upozoravaju da ne treba govoriti prijateljima o svojim odlukama prije nego što se postigne određeni uspjeh. Čak i ako ne preduzmete korake ka sprovođenju odluke, osjećaj uspjeha ćete osjetiti i ako samo najavite cilj, pokazuju istraživanja. Ponekad, apsolutno najgora stvar koju možete da uradite jeste da ispričate svima o svojoj odluci zato što vam već to daje određenu nagradu. U tom trenutku to je dobitak za vas, ali gubitak u budućnosti.

Ako stvarno želite da ostvarite donijetu odluku, neka to bude nešto što je lako sprovesti u djelo od prvog dana, ili odluka koja postepeno može da preraste u težu. Nakon što ste izvjesno vrijeme odlazili u teretanu dva puta nedjeljno, odredite još jedan dan za vježbanje. Uspjeh će postati ostvarljiviji i steći ćete samopouzdanje, koje će vam olakšati sprovođenje težih ciljeva. Ako ste u prošlosti već nekoliko puta doživjeli neuspjeh u ostvarivanju novogodišnjih odluka, izaberite drugačiji pristup, koji će ojačati vašu samodisciplinu i pružiti vam osjećaj zadovoljstva i zbog najmanjeh uspjeha.

“Razvoj samodiscipline je proces”, kaže Lučijani. “Kako se uspjeh bude umnožavao, mijenjaće se i slika koju imate o sebi.”

Send this to a friend