Psihologija

Moć novog načina upotrebe riječi ZAŠTO

Da biste započeli dramatične promjene u životu, transformišite način na koji koristite pitanja koja počinju sa “zašto?”. Sposobnost da se postavi pravo pitanje je više od polovine bitke za pronalaženje odgovora.

Na primjer, ako uzmete pitanje “zašto je nebo plavo?” vi ste samo u potrazi za objašnjenjem zašto je to tako. Koliko god pokušavate, ne možete promijeniti boju neba. Počnite tako što ćete uzimajući pitanje “zašto” prvo pitati sebe. Ako hronično kasnite na sastanke postavite pitanje “Zašto uvijek kasnim?”, ako nikad nemate dovoljno vremena pitajte sebe “Zašto nikad ne mogu da završim sve u jednom danu?”, ako se ne osjećate sigurnim, možete pitati “Zašto sam ja takav luzer?”. Gdje god imate neželjene rezultate, pravilno postavljanje pitanja “Zašto?” pomoći će vam da riješite problem u željenoj oblasti.

Transformišite vaše pitanje “zašto” u pitanje “kako da”. Umjesto da pitate “zašto uvijek kasnim?”, pokušajte sa “kako mogu stići na vrijeme na sve moje sastanke?”.  Umjesto da pitate “zašto mi se spava?” pokušajte sa “kako mogu ustati iz kreveta na vrijeme svaki dan?”. Umjesto da pitate “zašto nemam više posjetilaca na svom sajtu?” pokušajte sa “kako mogu dobiti više posjetilaca na svom sajtu?”

Počnite da osnažujete pitanja na koja ljudski mozak mora pokušati da nađe odgovor. Umjesto da pitate “zašto uvijek kasnim?” pokušajte sa “zašto sam na vrijeme na svim mojim sastancima?”, umjesto da pitate “zašto sam usamljen?” pokušajte sa “zašto sa uvijek okružen prijateljima koji brinu za mene?”, umjesto da pitate “zašto je moj posao neuspješan?” pokušajte sa “zašto je moj posao sve bolji i perspektivniji?” Postavljanjem pozitivnog pitanja “zašto” možete uvjeriti svoj mozak da je ono što želite već tu. Ukoliko to postoji u vašem umu postaće i dio spoljašnje stvarnosti. Psiholog Vilijam Džejms rekao je “najveće otkriće iz moje generacije je da ljudska bića mogu izmijeniti svoj život promjenom stavova uma; Transformisanjem načina na koji koristite “zašto” vi ćete transformisati svoje stavove i svoj život.” To je vaš život. Neka bude super!

Send this to a friend