Psihologija

Naučite “cake” kako biste sve ostalo lako savladali

Kako biste pobijedili život, morate stalno da učite. Ove cake će vam pomoći da to postignete.

 

50 minuta ili manje
Svi preduzetnici padaju u iskušenje da se prerade kada žele da nauče nešto novo.

Prije nego što uzmete energetsko piće ili kafu, imajte na umu da je dokazano da nam se mozak doslovno “isključi” kada se “pregrije”.

Elen Dun, sa Univerziteta u Luizijani objašnjava da je “sve što je ispod 30 minuta nedovoljnom a sve što je više od 50 je previše informacija za vaš mozak”.

Kako biste odvojili taman onoliko vremena koliko vam je potrebno, potrudite se da zakazujete lekcije u kratkim vremenskim periodima.

80/20
Pareto princip, ili bolje poznat kao pravilo 80/20, je originalno razvio italijanski ekonomista Vilfredo Pareto kada je otkrio da 20 odsto italijanskih farmi proizvodi 80 odsto italijanskih usjeva.

Sada, ekspert za produktivnost Tim Faris počinje da popularizuje moderni pristup ovom pravilu za brže učenje. On kaže da bi trebalo da se fokusirate na najvažnijih 20 odsto koje bi trebalo da naučite, a što će pokriti 80 odsto onoga što bi trebalo da znate.

Zapitajte se koji su to najvažniji elementi koji sadrže najveći potencijal za vraćanje truda i napora koji ste uložili. Na primjer, ako učite novi jezik razmislite koji je to 20 odsto riječi koje se koriste 80 odsto vremena?

Prestanite da multitaskujete
Vaš mozak je kao kompjuter – kada imate nekoliko otvorenih tabova to vam usporava brzinu. Istraživanja pokazuju da rad na više stvari odjednom snižava kvalitet obavljenog posla.

Učite od profesionalaca
Robert Grin u svojoj knjizi “Mastery” naglašava da je potrebno da nađete mentora. On govori o tome da je važno da imate nekoga ko je savladao vještinu koju vi hoćete da naučite i da su takva uputstva neprocjenjiva.

Pripremite se za dužu igru
Svi smo to doživjeli – taj momenat kada ostanete bez vremena, novca ili motivacije da nastavite da učite nešto novo i odustanete. Najbolji način da izbjegnete ovo je da se pripremite prije nego što počnete i napravite plan svog razvojnog puta.

Send this to a friend