Psihologija

Naučite da kažete NE kroz samo šest koraka

Da li je zaista nemoguće reći “ne” nekome bez osjećaja krivice? Ako nikad ne možete da kažete “ne” nekome – bilo da je to vaš šef ili neko bitan, a da se poslije toga ne osjećate loše, to onda znači da jako teško prioritizujete svoje potrebe u odnosu na potrebe drugih. Treba da kažete “da” kada je zadatak izvodljiv, kada je u okviru vaših odgovornosti ili kada stvarno želite nekome da pomognete. Ali ako uvijek govorite “da” zato što se plašite reakcije drugih na vaš negatvan odgovor, vrijeme je da nešto mijenjate.

Pročitajte sljedeće savjete kako da uspješno kažete NE i da se osjećate dobro kad to izgovorite:

Prihvatite činjenicu da ne možete sve da uradite

Svi imamo istih 24 sata i sedam dana u nedjelji. Sasvim je razumno da ste nekada preopterećeni obavezama da ne možete svakome da izađete u susret. Ne reći “ne” nekome može da dovede do situacije kada nećete stići da uradite sve što ste preuzeli na sebe, pa ćete samim tim postati “neodgovorni” i “nepouzdani”. Samo shvatite da niste robot niti Supermen.

Shvatite da niste sebični

To što će neko pomisliti ili reći vam da ste sebični i da mislite samo na sebe nije vaša stvar. To je njihova percepcija. Kao što neko drugi smatra da je njegov problem bitniji od vašeg, ne znači da to i vi treba da smatrate. Treba sami sebi da budete na prvom mjestu. Vaši projekti, obaveze i želje su često mnogo bitniji nego tuđi. Samo ponekad je u redu napraviti izuzetak.

Ne izvinjavajte se previše.

Možete reći izvini ali ne pretjerujte. Osoba će misliti da još ima šanse da se predomislite i iskoristiće vašu slabost. Budite čvrsti. Ako se mnogo izvinjavate ispašće da radite nešto što je pogrešno.

Preduzmite različite taktike da kažete ,,ne”:

Koristite prijatan glas i budite smireni i jasni. Ako budete zvučali previše emotivno, zbunjeno ili uznemireno, sagovornik može iskoristiti taj trenutak i nećete postići ono sto želite. Ako zvučite mirno onda će osoba vidjeti da ste odlučni u vezi toga i da je OK reći “ne”.

Objasnite zašto ne možete
Reći “ne”, “neću” ili “ne mogu” često nije dovoljno i desiće se da ljudi interpretiraju u svojoj glavi zašto ste vi reki to i na koji način ste rekli. Da ne bi došlo do nesporazuma i pogrešne interpretacije u komunikaciji, kratko obrazložite svoje “ne”. Ovo nije pravdanje, ovo je način za jasno komuniciranje svog stava.

Primjeri:

Ne mogu to da uradim, jer do ponoći moram da završim svoj projekat.
Ne mogu da te vozim, jer ja i moj muž idemo na ručak povodom godišnjice.
Ne mogu na žurku, jer imam ispit.

Dajte osobi još rješenja i alternativa
Ako smatrate da sada nemate vremena, a opet želite da pomognete i izađete u susret drugoj osobi, onda ponudite neku drugu opciju. Ovo možemo nazvati win-win situacijom.

Primjeri:

Ne mogu jer moram da završim projekat do sjutra, ali ako hoćeš možeš da mi pomogneš da ubrzamo proces i onda ti mogu pomoći.
Ne mogu da te vozim kod zubara ali mogu da ti pozajmim moj auto.
Ne mogu na žurku ali možemo da se vidimo poslije mog ispita.

Naučite da budete sebi važni i da nije okrutno reći ,,ne”. Za efektivnu komunikaciju je potrebna vježba i prave tehnike koje će vam pomoći da u svakom trenutku kažete ono što želite na način koji drugima odgovara. Svi međuljudski odnosi su zasnovani na dobroj ili lošoj komunikaciji

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend