Psihologija

Naučite da volite sebe

Mnogi od nas imaju problem sa prihvatanjem sebe. Često želimo da smo ljepši, pametniji, zanimljiviji. Mrzimo svoj odraz u ogledalu. Vidimo bezbroj mana kod sebe, a malo vrlina. Mislimo da su drugi bolji od nas. Zašto? Vjerovatno problem leži u djetinjstvu. Roditelji nam nisu pokazali dovoljno ljubavi i sada mislimo da ne zaslužujemo da budemo voljeni.

Onako kako sami sebe vidimo, vide nas i drugi. Moramo da cijenimo sebe da bi nas i drugi cijenili. Ako se ne trgnemo, ostaćemo na dnu zgaženi. Zašto su drugi bolji od nas? Nisu, samo oni vjeruju da jesu.

Ako imate problema sa samopouzdanjem i samopoštovanjem, na dobrom ste mjestu. Ovo su tri načina Lujze Hej za izgradnju samopouzdanja:

1. Pišite dnevnik

Zapisujte svoja iskustva, kako ste se osjećali i jeste li osjetili da ste postupili u skladu sa svojim unutrašnjim vođstvom. Ako ste se zbog nekoga uzrujali, jeste li se suočili s tom osobom ili ste skrivali svoja osjećanja? Što više zapisujete i opažate trenutke u kojima postupate onako kako je najbolje za vas, to ćete biti bliži izražavanju sebe.

2. Radite vježbe pred ogledalom i tapkajte

Gledanjem sebe u oči i izražavanjem svojih stvarnih osjećanja možete razotkriti skrivene strahove i napokon se s njima suočiti.

Mnogo ljudi vjeruje u snagu afirmacija, međutim, one su najučinkovitije kada se kombinuju sa tapkanjem ili radom sa ogledalom.

3. Meditirajte

Nema boljeg načina od opuštanja, disanja i smirivanja misli. To je odličan trenutak za izgovaranje afirmacija i promišljanje o tome šta želite u životu.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend