Psihologija

Naučnici utvrdili koje su boje naše emocije

Istraživanje iz Finske, objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences ( PNAS ) iz SAD-a, daje dobru osnovu za razumijevanje kako naše tijelo fizički reaguje na različita emocionalna stanja. Naučnici sa sa Univerziteta Aalto, utvrdili su da ljudsko tijelo svijetli drugačije na karti topline za svaku vrstu emocija, ilustrirajući po prvi put kako emocije igraju definitivnu ulogu u fizičkom zdravlju.

Tim naučnika iz Finske sproveo je istraživanje koje je uključivalo oko 700 volontera iz različitih zemalja. Učesnicima su pokazivali video i audio materijal kojima su izazivali različite emocije i tako kreirali atlas tijela koji pokazuje koji su dijelovi tijela najaktivniji, a koji najmanje aktivni tokom izražavanja određene emocije.

Žuta boja označava najjaču aktivnost, crna srednju, dok plave boje označavaju dijelove tijela koji su najmanje aktivni tokom određene emocije.

Kada je osoba ljuta, navodi se u studiji, gornja polovina tijela, kao i cijela dužina ruku, doživljava snažne tjelesne senzacije.

Depresivna osoba, s druge strane, ne doživljava značajne tjelesne senzacije i zapravo osjeća smanjenje osjećaja od struka prema dolje, kao i cijelom dužinom ruku.

Srećna osoba, kao što ste mogli očekivati, osjeća tople i prijatnje senzacije u cijelom tijelu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend