Psihologija

Ne žali, ne zovi, ne plači, samo pazi sebe

Većina nas stvara sebi probleme…

Ne miješajte se u tuđe poslove

Većina nas stvara sebi probleme, zbog suviše čestog miješanja u tuđe stvari.

Mi činimo to, zato što smo uvjereni da postupamo dobro i da je naša logika jedina ispravna. Kao rezultat toga, kritikujemo one koji se ne slažu sa nama i pokušavamo da ih vratimo na pravi put, to jeste na naš put.

​Ova vrsta našeg odnosa negira postojanje individualnosti. Ne postoje dvije osobe koje misle na isti način i rade jedne te iste postupke. Svi muškarci i žene djeluju tako kako ih podstiče božansko koje živi u njima. Ne morate brinuti o drugima! Vodite računa o sebi!

Učite da opraštate i zaboravljate

Ovo je najefikasniji način za postizanje duševnog mira. Mi često nosimo negativna osjećanja u sebi prema osobi koja nas je uvrijedila. Zaboravljamo da je uvreda nanešena jednom, a mi konstantno hranimo svoje nezadovoljstvo. Sve ovo dovodi do toga da vječno “povrijeđujemo jednu istu ranu”.

Vjeruj u pravdu i karmu. Neka oni sude za postupke onima koji su ti nanijeli bol. Život je suviše kratak da se troši na svakakve sitnice. Praštajte, oproste i nastavite da idete dalje.

Ne tražite priznanje društva

U ovom svijetu ima dosta egoista. Oni rijetko cijene ljude, ako nemaju lične koristi. Uz to, niko nije savršen.

Zašto onda da cijenite riječi pohvale istog takvog smrtnika, kao što ste vi? Zašto tražite priznanje? Vjerujte u sebe. Pohvale drugih ljudi ne traju dugo. Obavljajući svoje dužnosti, ne zaboravite na moral i iskrenost.

Zaboravite na zavist

Svi znamo kako zavist može da naruši naš duševni mir. Znate da ste radili više od svojih kolega, ali povišicu su dobili oni, a ne vi. Treba li da im zavidite? Ne.

Zapamtite da se život svakog od nas izgrađuje u skladu s karmom naših prethodnih dejstava i postupaka, kao i prethodnih života.

Ako vam je suđeno da budete bogati, ništa na svijetu vas ne može zaustaviti. Ništa nećete postići ako okrivite druge za svoj neuspjeh. Zavist vas neće dovesti ni do čega, osim do nespokojstva.

​Želite da promijenite svijet – počnite od sebe

Ako pokušavate sami da promijenite svijet oko sebe, malo je vjerovatno da ćete uspjeti. Zar nije bolje da promijenite sebe? A tada će čak i neprijateljska okolina postati za vas prijatna i harmonična.

Pomirite se sa onim što se ne može promijeniti

To je najbolji način da nedostatke pretvorite u vrline. Svakodnevno se suočavamo sa neugodnostima, iritacijom, bolestima i nesrećama koje su izvan naše kontrole.

Moramo naučiti da ih prihvatimo, govoreći sebi: “To je volja Božija, da bude tako.” Na kraju krajeva, logika Boga je izvan našeg poimanja. Vjerujte u to i postanite strpljiviji, snažniji i jače volje.

“Ne grizite više nego što možete pojesti”

Često preuzmemo više obaveza nego što možemo ispuniti. To radimo da bismo zadovoljili svoj ego. Zbog toga izmjerite svoje mogućnosti. Slobodno vrijeme, trudite se da posvetite samoanalizi i meditaciji.

Ovo će pomoći da smanjite broj misli koje vas ometaju da se osjećate samozadovoljno. Što je manje misli, to je veći duševni mir.

Redovno se bavi meditacijom

Meditacija oslobađa um od misli, to je najveće stanje duševnog mira. Ako meditirate 30 minuta svakog dana, možete zadržati stanje spokojstva preostalih 23 sata i 30 minuta.

Vaš um više neće biti u stanju napetosti, kao što je bio ranije. To će vam pomoći da poboljšate radnu sposobnost, obavljaćete više posla za manje vremena.

Nikada ne dozvolite svom mozgu da besposliči

Prazan um je utočište đavola. Sva loša djela imaju početek u umu. Pokušajte da uposlite svoj um sa nečim pozitivnim i vrijednim. Nađite sebi hobi. Treba sami da odlučite šta je važnije za vas – novac ili duševni mir.

Vaš hobi možda ne donosi više novca, od rada društvenog radnika, ali će vam dati osjećaj samopotvrđivanja i uspjeha.

​Ne oklijevajte i ne žalite

Ne gubite vrijeme razmišljajući: “Da li to treba uraditi?” Ili to nije potrebno?” Možete izgubiti dane, nedjelje pa čak i godine na ove beskorisne unutrašnje debate.

Nemoguće je sve isplanirati i proračunati, jer se ne mogu predvidjeti svi budući događaji. Uvijek se sjetite da život ima svoj sopstveni plan. Računajte svoje vrijeme i izvršavajte postupke. Ako ne uspijete, u tome nema ništa strašno.

Uvijek možete ispraviti svoje greške i uspjeti sljedeći put. Ako samo sjedite i brinete, to vas neće dovesti ni do čega.

Učite na svojim grešakama, ali se ne držite za prošlost.

Nikada ni zbog čega ne žalite! Sve što se dogodilo, bilo je suđeno da se dogodi baš tako. Prihvatite to.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Nepar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nepar
Gost
Nepar

2Sve što se dogodilo, bilo je suđeno da se dogodi baš tako “- sa ovim se ne slazem, uvjek imamo mogucnost izbora da nesto uradimo ili ne, ne mozemo svoje ili tudje greske pravdati karmom ili sudbinom. Svi moraju da odgovaraju za svoje postupke.

Send this to a friend