Psihologija

Niko kao ja: Provjerite da li ste narcisoidni

Šta je narcisoidni tip ličnosti? U svakodnevnom govoru, “narcis” ima malo veću težinu od “sujetan”. Ali, narcisoidnost je kompleksnija od puke taštine. Javlja se u toliko nijansi, od nešto izraženijeg “zdravog” ega, do patološke ideje o sopstvenoj “veličini”.

Kako da znate da li ste negdje u širokom spektru obrazaca ponašanja i doživljaja samog sebe koje “pokriva” narcisoidni tip ličnosti? Portal Health donosi deset čestih modela ponašanja koji su karakteristični za narcisoidni tip. Pročitajte, i vidite da li su vam neki “poznati”. Ukoliko se prepoznate u više od par modela ponašanja, možda bi trebalo da potražite pomoć terapeuta. Jer, u korijenu narcisoidnosti je, paradoksalno, duboko osjećanje stida i krivice kojeg vjerovatno i niste svjesni.

Volite da budete u centru pažnje
“Narcisoidne ličnosti dominiraju svakom konverzacijom”, kaže psihoterapeut dr Džozef Brugo. “Oni kao da moraju da pričaju o sebi, jer je to jače od njih.” Možda vam se nekad desilo da “uhvatite” sebe kako malo “dodajete” svakoj priči koju pričate, ne biste li impresionirali one koji vas slušaju. Predstavljate se kao “osoba od povjerenja vašeg nadređenog”, “najfleksibilniji na kursu joge koji pohađate”, “omiljeni komšija u zgradi”… Ove sitne fabrikacije lako je opravdati pred sobom kao “bijele laži” koje nikome ne nanose štetu, a priču čine zanimljivijom. Ali, one imaju dublji smisao od “zanimljivosti”, one služe da izgradite sliku idealizovane verzije vas samih, iza koje se krije duboki strah da zapravo niste dovoljno dobri.

Dijelite savjete koje vam niko nije tražio
“Naravno, samo pokušavate da pomognete, preporučujući najbolji restoran u gradu, ili velikodušno obasjavajući poznanike svojom mudrošću na temu odgajanja djece (čak i ako nemate djecu). Ali, istovremeno tražite priliku da demonstrirate svoje veličanstveno znanje i upućenost u bilo koju temu”, objašnjava dr Brugo. “Narcisoidne ličnosti uvijek znaju malo više, malo su bolje upućene”, kaže on. “Čini se kao da imaju ‘insajderske’ informacije nepoznate široj publici na bilo koju temu.”

Kad se ponašate kao da ste sofisticiraniji od svih prisutnih u prostoriji, samo hranite samoljublje na njihov račun (na njihovu nesreću).

Prezirete čekanje u redu
I opasno vas frustrira ako vam se na poruku ne odgovori iste sekunde, ili se osoba koju zovete ne javi prije trećeg zvona. Na nekom nivou, vi osjećate da zaslužujete poseban tretman, bilo da ste među prijateljima, bilo u redu u pošti. “Šta god da narcis poželi, on želi to odmah i sada”, objašnjava dr Karil Mekbrajd, porodični i bračni terapeut.

“Oni žele trenutno zadovoljenje svojih potreba jer smatraju da su toliko važni da im se mora izaći u susret bez odlaganja.”

Bez obzira da li ste toga svjesni ili ne, vi živite život sa snažnim osjećajem da vam pripada šta god da poželite ili šta god da vam je potrebno, i očekujete da se ostatak svijeta ponaša u skladu sa tim vašim osjećajem.

Vaša ambicija ne poznaje granice
Jedna je stvar želeti da se stigne do zvijezda, a zatim se ubiti od rada da bi se ta želja i ostvarila. Ali, nešto sasvim drugo je uvjerenje da ste predodređeni za tako nešto. Ovakav tip grandioznih predubjeđenja je klasičan simptom narcisoidnog tipa ličnosti. Oni vjeruju da su po prirodi posebni, dio elite koja zaslužuje samo najbolje. “Oni sanjare o tome koliko će moćniji, ljepši, bogatiji biti”, objašnjava dr Mekbrajd.

Takođe, oni se povezuju sa ostalim ljudima odgovarajućeg “visokog statusa”, i mogu postati opsjednuti statusnim simbolima (od “odgovarajućih” cipela, do “odgovarajućih” kolica za bebu), i prezirati osobe za koje smatraju da nisu dio istog “ekskluzivnog kluba”.

Znate kako da šarmirate ljude
Imate sposobnost da učinite da se drugi ljudi osjećaju važno. Vaše veze vjerovatno se razvijaju vrlo brzo, kao u bajkama, potpuno vas obuzimajući za vrlo kratko vrijeme. Ali, svo obožavanje kojim obasipate osobu za koju ste zainteresovani, dio je prećutnog dogovora: sve što radite, ona ili on trebalo bi da vam uzvrate u najmanju ruku istom mjerom. Jer, vi morate da se ojsećate seksepilno, privlačno i inteligentno, onog trenutka kad postave neko pitanje, ili vam upute kritiku, biće skinuti sa projestola i sunovraćeni direktno u blato vašeg prezira.

Jako ste takmičarski nastrojeni
“U vašem svijetu, postoje samo pobjednici i gubitnici”, objašnjava dr Brugo, “a vi imate potrebu da pobjeđujete u svakoj sferi – na poslu, na terenu, dođavola, čak i u ‘čovječe, ne ljuti se’.

“Osobe koje imaju narcisistički poremećaj ličnosti moraju da se osjećaju superiorno u svakom trenutku”, kaže dr Brugo, “u beskrajnom nizu situacija u kojima moraju da iskažu svoju dominantnost”.

Pri tome, to da li je “protivnik” neko koga ne poznajte ili neko koga volite nije uopšte bitno. Kompulsivna potreba da budete na vrhu (ne obazirući se na one koje ćete pregaziti usput), naravno, otežava radovanje zbog tuđeg uspjeha na bilo kom planu. Čak i ako je riječ o sferi koja vas ni najmanje ne zanima.

Sujeta je vaše drugo ime
Ljudima djelujete kao da pucate od samopouzdanja, kao neko ko ne daje pet para za mišljenje drugih ljudi. Ali, kad je osoba sa narcisoidnim poremećajem ličnosti u pitanju, ovo ne bi moglo biti dalje od istine. Sve što oni žele je da održe sliku o idealizovanoj verziji sebe neokrnjenom. Zbog toga, jako im je teško da tolerišu bilo kakvu formu neodobravanja. Koliko god mala, odmjerena i primjerena kritika bila, narcisoidna osoba doživjeće je kao opaki, zlonamjerni napad, i nikad je neće zaboraviti.

“Ako im se samo učini da ste ih izdali ili iznevjerili, nikad vam to neće oprostiti”, objašnjava dr Mekbrajd. Neće se baviti svojim povređenim osjećanjima, naprotiv, razljutiće se i željeće osvetu, po bilo koju cijenu.

Nikad ništa nije vaša krivica
Zapitajte se da li vam je teško da priznate sopstvene greške. Da li se ikada izvinite kad zabrljate nešto? Da li pokušate da popravite stvari? Ili je vaš odgovor uvijek napad u stilu “to se desilo zato što si TI (ili osoba A, B, C) uradio to i to”? “Ti si kriva što sam te prevario”, “napila sam se zbog tebe”… Zvuči poznato?

Narcisoidni tip nikad neće preuzeti odgovornost za svoje greške. Čak ni u vrlo bliskim, sasvim ličnim vezama, porodičnim ili emotivnim, oni sve doživljavaju iz pobjednik/gubitnik perspektive. I nikada neće pristati da ne budu pobjednik. Bez obzira na cijenu.

Iskorišćavate druge ljude
Možda to ne radite namjerno, ali to ne mijenja činjenicu da ste vrlo vešti u manipulaciji drugima, jer sve situacije uspijevate da preokrenete tako da idu u vašu korist. Razlog? “Nedostatak empatije”, objašnjava dr Mekbrajd – potpuni izostanak spremnosti, pa i mogućnosti da se stekne uvid u emotivni dožvljaj drugih ljudi.

“Narcisoidne ličnosti očekuju da se svi drugi vrte oko njihovih potreba, i nikada nisu spremni da učine isto za nekog drugog”, kaže dr Mekbrajd.

To znači da ćete dobiti ono što želite po svaku cijenu i da vas nije briga ako ćete usput povrijediti druge ljude ili njima manipulisati na najperfidnije načine. Jer, svijet se ionako vrti oko vas.

Send this to a friend